Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Martijn Eickhoff nieuwe directeur NIOD

06 april 2021

Martijn Eickhoff wordt per 1 september 2021 door de KNAW benoemd als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is de opvolger van Frank van Vree, die zijn functie in verband met zijn naderende pensionering overdraagt, maar wel bij het NIOD in dienst blijft.

Martijn Eickhoff

Eickhoff (1967) is sinds 2006 senior onderzoeker bij NIOD. Sinds twee jaar is hij ook bijzonder hoogleraar archeologie en erfgoed van oorlog en massaal geweld bij het Gronings Institute of Archaeology (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de geschiedenis, culturele dimensies en nawerking van (grootschalig) geweld en machtswisselingen in Europa en Azië in de negentiende en twintigste eeuw.

Een belangrijk onderzoekthema in het werk van Eickhoff is de relatie tussen politiek, erfgoed en geweld. In samenwerking met Marieke Bloembergen (KITLV) onderzocht hij de transformaties van archeologische plekken in koloniaal en post-koloniaal Indonesië. Dit resulteerde in 2020 in de monografie The Politics of Heritage in Indonesia. A Cultural History (CUP).

Eickhoff studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Freie Universität te Berlijn en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de Nederlandse archeologie en de confrontatie met het nationaalsocialisme.

In 2020 werd Eickhoff door de RUG geïnterviewd over de kwetsbaarheid en weerbaarheid van erfgoed in oorlogstijd. Bekijk hier een vollediger overzicht van de projecten, publicaties en nevenfuncties van Martijn Eickhoff.

Laatst gewijzigd:08 april 2021 16:07
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.