Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Leerkrachten pesten ook: LHBT-jongeren op school

16 september 2021

Onderzoekers Tessa Kaufman (Universiteit Utrecht) en Laura Baams (Rijksuniversiteit Groningen) hebben voor het eerst met landelijk representatieve gegevens aangetoond wat schoolervaringen zijn van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) scholieren in Nederland.

De LHBT-jongeren in dit onderzoek rapporteerden dat ze verliefd werden op jongeren van hetzelfde geslacht, of zij voelden zich een ander geslacht dan waarmee ze geboren werden. De ervaringen van deze jongeren zijn vergeleken met heteroseksuele, cisgender jongeren. “Uit ons onderzoek bleek dat LHBT-jongeren vaker gepest werden door schoolpersoneel, zoals door leerkrachten of andere medewerkers, en vaker op locaties waar weinig supervisie aanwezig is (zoals kleedkamers, toiletten, de fietsenkelder/parkeerplaats, online),” aldus Kaufman. LHBT-jongeren in dit onderzoek voelden zich ook onveiliger om melding te doen van deze ervaringen. Wanneer ze wel een melding maakten, deden ze dat minder vaak op school of bij hun ouders, maar juist vaker bij de politie. Voor LHBT-jongeren bleef het probleem vervolgens ook vaker onopgelost dan bij heteroseksuele, cisgender jongeren. “Onze bevindingen vragen om actie, bijvoorbeeld om de ervaringen van LHBT-jongeren beter in de gaten te houden. Zo zullen scholen duidelijker informatie moeten verschaffen, ook al aan het begin van het schooljaar, over waar je ervaringen met pesten veilig en eventueel anoniem kan melden. Ook is het extra belangrijk om te werken aan een veilige school voor iedereen, bijvoorbeeld in de vorm van Gender & Sexuality Alliances (GSA’s).”

Meer informatie

  • Open access artikel
  • Tessa Kaufman is universitair docent aan de Universiteit Utrecht, afdeling Educatie & Pedagogiek, en is vorig jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op het onderwerp chronisch slachtofferschap van pesten.
  • Laura Baams is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen.
Foto: Robin van Lonkhuijsen
Foto: Robin van Lonkhuijsen
Laatst gewijzigd:16 september 2021 15:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 juli 2024

    12 miljoen euro voor onderzoek naar impact groene waterstof

    Een consortium dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische impact van waterstof met onder andere onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO.

  • 11 juli 2024

    Toegewijde docent en mentor gedecoreerd

    Op donderdag 11 juli 2024 is José Heesink met pensioen gegaan. Tijdens haar afscheid ontving ze een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.

  • 27 juni 2024

    Oefenen met VR-kleuterklas wint Nederlandse Onderwijspremie 2024

    Het project ‘De Klas op Orde met Virtual Reality’ van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Nederlandse Onderwijspremie 2024 gewonnen. Het project, een samenwerking van onder andere Jolien Mouw, universitair docent Onderwijswetenschappen, en het...