ERC Starting Grant voor Pratika Dayal
Sterrenkundige Pratika Dayal van de Rijksuniversiteit Groningen (Kapteyn Instituut) heeft een Starting Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen. De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie van 1,5 miljoen euro, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek.
Dayal is recentelijk geïnstalleerd als Rosalind Franklin Fellow en is een van de oprichters van de Young Academy Groningen.
Onderzoeksvoorstel Pratika Dayal
Het ERC-project draagt de naam DELPHI (dark matter and the emergence of galaxies in the epoch of reionization) en is een project waarin donkere materie en het ontstaan van sterrenstelsels in het tijdperk van de reïonisatie worden bestudeerd.
Sterrenstelselvorming in de eerste miljard jaar markeert een belangrijke periode in de geschiedenis van het universum: met deze sterrenstelsels als eerste lichtbronnen kwam er een einde aan de ‘kosmische middeleeuwen’. De stelsels produceerden de eerste fotonen waardoor de fragiele waterstofatomen konden losraken, het heelal doordringen en zo het proces van kosmische reïonisatie inluiden. De sterrenstelsels die in de eerste miljard jaar werden gevormd, gelden als de vroegste bouwstenen en bepalen als zodanig ook de fysieke eigenschappen van alle daaropvolgende sterrenstelselpopulaties. Dit project heeft ten doel een compleet en samenhangend theoretisch model op te zetten om inzicht te krijgen in de belangrijkste fysica die ten grondslag ligt aan sterrenstelselvorming en -evolutie in de eerste miljard jaar. Daarnaast wil Dayal deze kleine stelsels inzetten om licht te werpen op de onbekende aard van ‘donkere materie’, waaruit 80% van alle materie in het universum bestaat. De vroegste sterrenstelsels zijn de ‘Steen van Rosetta’ van de moderne astrofysica: ze zijn cruciaal om inzicht te verkrijgen in het prachtige, complexe heelal dat we vandaag de dag zien.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 14 april 2020 10:35 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).