Europese miljoenensubsidies voor onderzoekers RUG
Drie onderzoekers van de RUG hebben grote prestigieuze Europese ERC-beurzen gekregen voor nieuw onderzoek. Monika Baár en Jianting Ye ontvingen elk een Consolidator Grant van twee miljoen, Anna Salvati een Starting Grant van anderhalf miljoen. In december kregen al drie andere onderzoekers van de RUG en UMCG een ERC Starting Grant toegekend.
Monika Baár: de impact van het International Year of Disabled Persons (1981)
Monika Baár gaat onderzoeken welke impact het door de VN uitgeroepen jaar van ‘disabled persons’ in 1981 mondiaal had. ‘Het jaar van ‘disabled persons’ in 1981 is tot nu toe in de moderne geschiedschrijving vrijwel overal genegeerd en vergeten,’ aldus Baár. ‘Dit is niet alleen jammer, maar vooral ook onterecht, omdat dit jaar net zoals 1968 een keerpunt is in onze geschiedenis en voor het eerst gehandicapten een stem en identiteit gaf en ons laat beseffen dat ‘disabled’ een westers beladen begrip is.’
Baár is verbonden aan de Faculteit der Letteren. Ze is een specialist op het vlak van de moderne geschiedenis en marginale groepen in het bijzonder. Onlangs ontving zij ook een beurs voor haar onderzoek naar de geschiedenis van het training en gebruik van blindengeleidehonden.
Justin Ye: de ontwikkeling van transistors met nieuwe elektronische functionaliteiten
Justin Ye's project betreft een spannend nieuw onderzoeksgebied dat wereldwijd de aandacht trekt van vele onderzoeksgroepen. Ye (Zernike Institute for Advanced Materials, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat elektronische apparaten ontwikkelen met nieuwe functionaliteiten die gebaseerd zijn op een instelbare ion-gated interface. Daar komen niet-conventionele transistors bij kijken. De transistors worden gebouwd door het samenvoegen van de disciplines elektrochemie, vaste-stoffysica en device-fysica. Door het gebruik van nieuw gesynthetiseerde ionische stoffen en een goed gedefinieerde interface die door oppervlakteanalysetechnieken is geoptimaliseerd, werkt het ion-gated apparaat met een zeer hoog rendement. De kwantumfasen van supergeleiding en ferromagnetisme kunnen daardoor worden beheerst en gebruikt als elektronische functionaliteiten.
Anna Salvati: medicatie met nanodeeltjes
Anna Salvati, assistant professor bij de onderzoeksgroep Farmacokinetiek, Toxicologie en Targeting (Groningen Research Institute of Pharmacy) gaat uitzoeken hoe nanodeeltjes, die geneesmiddelen kunnen transporteren, door cellen worden opgenomen en verwerkt.
Wanneer een geneesmiddel via de mond of via een infuus wordt toegediend, komt het in het hele lichaam terecht. Dit is een van de redenen waarom zoveel geneesmiddelen bijwerkingen hebben. Het zou een hele verbetering zijn wanneer het mogelijk was een geneesmiddel alleen in die cellen te krijgen waar het geneesmiddel nodig is. Het is mogelijk om nanodeeltjes, zoals klein vetbolletjes of structuren van polymeren, zo te ontwerpen dat ze geneesmiddelen naar specifieke plekken in het lichaam transporteren. Er is echter weinig bekend over de manier waarop cellen vervolgens omgaan met de aangeleverde nanodeeltjes. Salvati wil daarom de interactie tussen nanodeeltjes en cellen bestuderen en uitzoeken hoe nanodeeltjes door cellen worden opgenomen en binnen de cel worden verwerkt.
Meer informatie
ERC beurzen
De ERC Consolidator Grant bedraagt twee miljoen euro en wordt ieder jaar toegekend aan de beste onderzoekers van Europa. Ongeveer acht procent van de aangevraagde voorstellen wordt gehonoreerd. Een ERC Strating Grant bedraagt 1,5 miljoen euro. Daarmee kunnen jonge, talentvolle wetenschappers een eigen team oprichten om hun onderzoeksrichting verder te ontwikkelen. In december ontvingen drie andere onderzoekers van de RUG ook een Starting Grant.
Laatst gewijzigd: | 23 november 2021 13:29 |
Meer nieuws
-
28 januari 2025
Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op...
-
28 januari 2025
Artistieke ambassadeurs: het maken van kunst als onderzoeksmethode
Schilderen, schrijven, theater maken – het zijn geen activiteiten waar je als eerste aan denkt bij wetenschappelijk onderzoek. Toch is dit mogelijk aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
27 januari 2025
Werken aan betere AI (met minder geld dan de VS)
De VS gaat een duizelingwekkend bedrag van 500 miljard euro investeren in AI. Aan de Rijksuniversiteit Groningen werken onderzoekers juist aan Future-Proof Computing: energiezuinigere hardware en verantwoorde AI die kan samenwerken met de mens.