Koning Willem-Alexander opent viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent op donderdagmiddag 15 mei de grootse viering van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Wij zijn bijzonder vereerd dat de Koning het startsein zal geven voor het feestelijke programma rondom het RUG400-thema For Infinity’, zegt rector magnificus Elmer Sterken. Tijdens de ceremonie brengen RUG-studenten de Koning een serenade vanaf het plein voor het Academiegebouw.
De openingshandeling door de Koning vormt de aftrap van een maand waarin stad, regio en Noord-Nederland gezamenlijk het jubileumjaar van de universiteit vieren. Van 15 mei t/m 15 juni wordt Groningen ondergedompeld in een uitgebreid programma met evenementen rond sport, kennis en cultuur. De festiviteiten onderstrepen de sterke verwevenheid van universiteit en regio. Zo is de foto-expositie over het Groninger DNA, een beeldverslag van fotografe en oud-nieuwslezeres Sacha de Boer, gedurende de feestmaand prominent aanwezig in de stad Groningen.
Voor Eeuwig
De Zernike Campus vormt tien dagen lang het openluchtdecor van de muziektheatervoorstelling Voor Eeuwig, een coproductie van de RUG en het Noord Nederlands Toneel. Daarnaast geeft de RUG via onder meer lezingen, kenniscafés, kindercolleges, fietstochten en een familiedag antwoord op de vragen die binnenkwamen naar aanleiding van de campagne ‘400 dagen voor 400 vragen’.
Academische traditie: Ubbo Emmiuspenning en eredoctoraten
Tijdens de openingsceremonie op 15 mei reikt rector magnificus prof.dr. Sterken de Ubbo Emmiuspenning uit aan prof.dr. Ulrike Beisiegel, President van de George-August-Universität Göttingen. Beisiegel is succesvol onderzoekster op het gebied van hart- en vaatziekten. Als ombudsvrouw van de Deutsche Forschungsgemeinschaft publiceerde Beisiegel over wetenschappelijke integriteit en ethiek.
In lijn met de academische traditie reikt de RUG op vrijdag 13 juni tevens tien eredoctoraten uit.
Laatst gewijzigd: | 21 juni 2022 08:20 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
Nieuw onderzoek wijst op kostenbesparende voordelen van gezondheidsapp
Uit onderzoek van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het gebruik van de SamenGezond-app, aangeboden door zorgverzekeraar Menzis, gepaard gaat met een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten...
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'