Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Grote stijging Rijksuniversiteit Groningen in prestigieuze Shanghai-ranking

15 augustus 2014

De Rijksuniversiteit Groningen is in de Academic Ranking of World Universities (ook vaak Shanghai-ranking genoemd) dit jaar maar liefst 10 plaatsen gestegen, van 92 naar de 82e positie. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar waarin de RUG een grote sprong maakt in de ARWU, die algemeen wordt beschouwd als de meest betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd. Vorig jaar was de RUG nieuw in de Top-100.

De ARWU-ranking is een mondiale top-500 die jaarlijks in augustus wordt gepubliceerd wordt door de Shanghai Jiao Tong University. Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als de meest geloofwaardige. “Dat we onze positie in de top-100 niet alleen hebben behouden, maar zelfs flink verbeterd, geeft aan dat we op de goede weg zijn om onze status als wereldtopper onder de internationale researchuniversiteit te  versterken,”  aldus prof. Sibrand Poppema, voorzitter College van Bestuur.

Naast Groningen staan ook de universiteiten van Utrecht (van 52 naar 57), Leiden (van 74 naar 77) en de Vrije Universiteit (100) in de top-100. De lijst wordt, evenals voorgaande jaren, aangevoerd door Harvard University.

Behalve de algemene klassering wordt er jaarlijks ook een rangschikking gemaakt voor een aantal specifieke wetenschappelijke vakgebieden en terreinen. Daaruit blijkt dat de Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de beste honderd op de vakgebieden Chemistry (51-75) en Economics/Business (76-100) en in de zogenoemde ‘broad fields’ Clinical Medicine/Pharmacy (76-100) en Social Science (76-100).

Zie ook:

  • Shanghai-ranking
Laatst gewijzigd:04 juni 2021 09:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.