Groningse economen voorspellen medailleklassement Sotsji: 6 keer goud voor Nederland
Nederland gaat volgens het model van de economiestudent Fabian ten Kate en economen Gerard Kuper en Elmer Sterken bij de Olympische Winterspelen in Sotsji 14 medailles behalen, waarvan 6 maal goud, 5 zilver en 3 brons.
Ten Kate, Kuper en Sterken publiceren de voorspellingen in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten van 24 januari 2014.
Nederland op 7e plaats
Nederland zal een 7e plaats in het medailleklassement behalen. De strijd om de toppositie in het medailleklassement is hevig. Naar verwachting zal Rusland de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk weten te winnen.
De modelvoorspellingen zijn gebaseerd op eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische evenementen.
De afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot kunnen zijn. De voorspelling voor de Spelen in Vancouver blijkt achteraf nog het best:
2002 Salt Lake City
Voorspelling: 2 goud, 2 zilver, 3 brons (7), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 5 zilver, 0 brons (8), 9e positie in het klassement
2006 Turijn
Voorspelling: 2 goud, 3 zilver, 2 brons (7), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 2 zilver, 4 brons (9), 10e positie in het klassement
2010 Vancouver
Voorspelling: 4 goud, 4 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement
Uitkomst: 4 goud, 1 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement
College voor scholieren
Een van de onderzoekers, prof. Sterken, presenteert op vrijdag 24 januari de voorspelling en de methode achter de voorspelling aan scholieren. Dit college van de RUG Scholierenacademie zal door ongeveer negentig leerlingen worden bezocht.Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:20 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...