Early clinical studies to explore candidate biomarkers in targeted cancer therapies
Promotie: mw. C.N.A.M. Oldenhuis, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Early clinical studies to explore candidate biomarkers in targeted cancer therapies
Promotor(s): prof.dr. J.A. Gietema, prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. S. de Jong
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nader inzicht in veiligheid nieuwe doelgerichte kankertherapieën
De afgelopen veertig jaar zijn chirurgie, radiotherapie en systeemtherapie de pijlers van kankerbehandelingen geweest. Nog steeds overlijdt echter ongeveer de helft van de patiënten ten gevolge van uitzaaiingen. Een probleem is dat sommige tumoren resistent worden tegen chemotherapie. Op basis van onderzoek naar de precieze eigenschappen van tumoren worden daarom specifieke, doelgerichte medicijnen ontwikkeld die dit probleem omzeilen.
Corina Oldenhuis onderzocht in vroeg-klinische patiëntenstudies de veiligheid en verdraagbaarheid van twee nieuwe doelgerichte middelen tegen kanker. Ze stelt vast dat de onderzochte middelen – waaronder mapatumumab, een middel dat tumorceldood tot gevolg heeft – veilig kunnen worden toegediend in combinatie met chemotherapie. Nader onderzoek naar deze middelen lijkt op zijn plaats.
Ook onderzocht Oldenhuis of het mogelijk is op basis van de aanwezigheid van een aantal biomarkers, stoffen die in het lichaam voorkomen, te voorspellen of een therapie effectief zal zijn. Dit om gerichter te kunnen behandelen en bijwerkingen van chemotherapie zoveel mogelijk te beperken. Het blijkt onder andere dat bij een deel van de patiënten na toediening van radioactief gelabeld mapatumumab tumoren in beeld kunnen worden gebracht met een zogeheten SPECT-scan. Of deze subgroep van patiënten ook daadwerkelijk baat heeft bij een mapatumumab-bevattende behandeling moet nader worden onderzocht.
Corina Oldenhuis (Emmen, 1979) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze is in opleiding tot internist in het Scheper Ziekenhuis Emmen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...