Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

04 februari 2011

Promotie: dhr. W.J. van der Laan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snel computerbeelden interpreteren met interactieve visualisatie

Bij het interpreteren van gegevens uit medische scans, simulaties van natuurkundige processen, driedimensionale microscopie, astronomische waarnemingssystemen en dergelijke speelt visualisatie een steeds grotere rol. Omdat niet van tevoren duidelijk is welke elementen in de gegevens van belang zijn, moet de gebruiker invloed kunnen uitoefenen op het verloop van het visualisatieproces, bijvoorbeeld door het veranderen van aanzichten of parameters. We spreken dan van interactieve visualisatie. De tijd die nodig is om gegevens te interpreteren of interessante verbanden op het spoor te komen wordt daardoor sterk verkleind. De wens tot interactieve visualisatie stelt echter hoge eisen aan de visualisatiesystemen in termen van snelheid, economisch geheugengebruik, en datamanagement. In zijn proefschrift pakt Wladimir van der Laan dit probleem op verschillende manieren aan.

Wladimir van der Laan (Groningen,1981) studeerde informatica aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Computer Graphics & Wetenschappelijk Visualisatie en gefinancierd door NWO. Van de Laan werkt nu bij ASML in Veldhoven.

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei