Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Carbon dioxide removal processes by alkanolamines in aqueous organic solvents

06 mei 2011

Promotie: dhr. E.S. Hamborg, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Carbon dioxide removal processes by alkanolamines in aqueous organic solvents

Promotor(s): prof.dr.ir. G.F. Versteeg

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe methoden om CO2 uit gassen te verwijderen

Het verwijderen van zure gassen - zoals koolstofdioxide (CO2) - uit aardgas, waterstofgas en andere gassen, gebeurt sinds 1930 met behulp van absorptie. Door het hogere bewustzijn rond de gevolgen van CO2 emissies, krijgt het verwijderen van CO2 uit lage druk gasstromen de laatste jaren meer aandacht. Dit geldt specifiek voor het verwijderen van CO2 uit rookgassen van energiecentrales die fossiele brandstoffen verbranden. Om meer fundamentele kennis te ontwikkelen rond dit onderwerp verrichtte Espen Hamborg onderzoek naar (1) een CO2 verwijderingsproces dat gebaseerd is op alkanolamines opgelost in waterige organische vloeistoffen en (2) gas-vloeistof desorptieprocessen.

Zuurconstanten van een aantal amines, alkanolamines en aminozuren zijn experimenteel gemeten in water en waterige organische vloeistoffen. De resultaten geven informatie over het gebruik van deze componenten en absorptievloeistoffen voor het verwijderen van zure gassen. Stofoverdrachtscoëfficiënten in de vloeistoffase, chemische versnellingsfactoren en reactiesnelheidsconstanten werden experimenteel bepaald bij verschillende procescondities voor absorptie- en desorptieprocessen. De experimenteel bepaalde parameters zijn met elkaar vergeleken voor gelijke procescondities en verschaffen zo informatie over gas-vloeistof desorptieprocessen.

De bovengenoemde resultaten zijn in de Procede Process Simulator geïmplementeerd. Die werd gebruikt voor simulaties van CO2 verwijderingsprocessen die gebaseerd zijn op alkanolamines opgelost in waterige organische vloeistoffen. De simulatieresultaten tonen een vermindering aan in het energieverbruik van de reboiler en verlaagde temperaturen in de regenerator in vergelijking met processen gebaseerd op alkanolamines in zuiver waterige oplosmiddelen.

Espen Hamborg (Noorwegen, 1979) studeerde natuurwetenschappen aande Norwegian University of Science and Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Procede Gas Treating BV en gefinancierd door het onderzoeksprogramma voor CO2-opslag van het ministerie van EL&I.

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 15 juli 2024

    Financiering voor RUG onderzoekers uit Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL

    Voor onderzoek naar het circulair maken van plastics ontvangen Professors Patrizio Raffa en Katja Loos samen ongeveer 1,2 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.