Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zernike Institute for Advanced Materials voorbeeld voor andere topinstituten

01 september 2010

Het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen en de landelijke sterrenkundige onderzoekschool NOVA zijn naar het oordeel van een internationale commissie van NWO nog iets beter dan de vier andere, ook buitengewoon goede toponderzoekscholen die Nederland kent. Het Zernike-instituut en NOVA ontvingen van de commissie beide het predicaat exemplary, de andere zijn excellent.

Dit jaar scoorde het Zernike Institute for Advanced Materials al hoog op de Times Higher Education Ranking. De Groningse toponderzoekschool behoort volgens de in maart gepubliceerde ranglijst tot de tien beste instituten ter wereld op het gebied van materialenonderzoek. Het laat daarbij prestigieuze universiteiten als die van Princeton, Stanford en Cambridge, en het Max Planck Institute achter zich.

De internationale NWO-commissie beoordeelde deze zomer de Nederlandse top-onderzoekscholen in het kader van een evaluatie van de Dieptestrategie. De Dieptestrategie is de enige subsidievorm van NWO die wetenschappelijke instituten als geheel ondersteunt; andere subsidievormen zijn gericht op individuele onderzoekers of projecten.

Omdat instituten als het Zernike-instituut en NOVA laten zien dat de Dieptestrategie er inderdaad voor zorgt dat Nederlands onderzoeksinstituten mondiaal topposities kunnen innemen, pleit de Rijksuniversiteit Groningen ervoor de Dieptestrategie gericht op instituten met kracht voort te zetten. De subsidievorm richten op kleinere onderzoekseenheden of clusters van onderzoekers, werkt volgens de Rijksuniversiteit Groningen versplintering  in de hand en zal daarom op wereldniveau minder effect sorteren.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken

    Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...