Skip to ContentSkip to Navigation
Magazine

Magazine-artikelen, augustus tot december 2019

Natuur, welvaart en geluk

Frans Sijtsma
Frans Sijtsma

Frans Sijtsma is een natuurliefhebber die van het Wad houdt en bomenklimmen als hobby heeft. Tegelijk is hij een economisch geograaf die de harde wetten van de economie niet uit het oog verliest. Beide aspecten probeert hij in zijn werk te verenigen.
Lees meer

De epidemie van lichamelijke inactiviteit

Koen Lemmink: ‘Bewegen is het belangrijkste vak op de basisschool’

Koen Lemmink
Koen Lemmink

Niet de uitslag van de voetbalwedstrijd Nederland – Estland zal ons lang bijblijven. Wel het statement dat spelers van Oranje maakten tegen racisme. Het is een voorbeeld van de verbindende kracht van sport. Een gesprek met voetballiefhebber en hoogleraar sportwetenschappen Koen Lemmink over de functie van sport en bewegen in de maatschappij.
Lees meer

Fotoreportage: Bang voor de 3D spin

virtual reality deuren
Open de deur...

Illusion Manager: zo noemt Frans van Hoesel zich. Maar het hoofd van het Reality Center van de RUG is geen goochelaar die speelt met je waarneming. Want, wat is een illusie? Een droombeeld, een schijnbare werkelijkheid. Maar de 3D-beelden die Van Hoesel projecteert zijn er wel degelijk, en de fysieke gevoelens die ze op kunnen roepen ook.
Lees meer

Verhalen van de doden

Brenda Mathijssen
Brenda Mathijssen

Chirurg, dat wilde ze als kind worden. Snijden doet Brenda Mathijssen nu niet, toch kijkt ze diep in het binnenste van de mens. Ze onderzoekt begrafenisrituelen en de betekenis die nabestaanden geven aan de dood van een dierbare. Het bracht haar in intieme situaties – tot aan het invoeren bij een crematie-oven.
Lees meer

Strijden voor het demonstratierecht

Berend Roorda
Berend Roorda

Boeren, bouwers, leraren en winkeliers die protesteren, zwartepietdiscussies, maatschappelijke onvrede wereldwijd…. Voor een expert in demonstratierecht zijn het drukke tijden. Jurist Berend Roorda wordt overspoeld met vragen van journalisten, burgemeesters en politie. Hij geeft advies, cursussen en denkt mee. Druk, maar wel heel erg leuk.
Lees meer

Emeritus Douwe Draaisma: ‘Een goed verhaal ga ik niet uit de weg’

Douwe Draaisme Foto: Reyer Boxem
Douwe Draaisme Foto: Reyer Boxem

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt vertelde Douwe Draaisma al in zijn boeken. Plotseling is hij zelf met emeritaat. Mathijs Deen sprak op Texel met de vorser van het autobiografisch geheugen, die het verstrijken van de tijd monter ondergaat en nog een paar boeken op stapel heeft staan.
Lees meer

Het succes van MOOCs en online onderwijs

Tom Spits is trots op ‘zijn’ online cursussen

Tom Spits Foto: Daniël Houben
Tom Spits Foto: Daniël Houben

Toen Tom Spits samen met zijn echtgenote, een Rosalind Franklin Fellow, in de VS terechtkwam, richtte hij zich een jaar lang op onderwijskunde en online onderwijs. Dat komt nu goed van pas in zijn functie als MOOC-coördinator bij de afdeling Educational Support and Innovation (ESI) van de RUG.
Lees meer

Leegloop in de zorg voorkomen

Jasperina Brouwer
Jasperina Brouwer

Als verpleegkundige heeft ze de bezuinigingen in de zorg aan den lijve meegemaakt. Nu, tien jaar later, zoekt Jasperina Brouwer als onderzoeker een oplossing voor het ontstane personeelstekort. Met haar project ‘Terug naar Nightingale’ kijkt ze hoe we de leegloop in de zorg kunnen voorkomen. Want alleen nieuwe studenten werven, dat is dweilen met de kraan open.
Lees meer

Na dit interview weet je het zeker: het is tijd voor ontspanning

Jessica de Bloom
Jessica de Bloom

Dankzij de smartphone ligt ons werk letterlijk op de keukentafel en het nachtkastje. De grens tussen werk en privé vervaagt. Een zorgelijke ontwikkeling, stelt Jessica de Bloom. Zij vindt dat we onze vrije tijd veel bewuster moeten gebruiken om te herstellen van werkstress. Makkelijker gezegd dan gedaan, erkent de gezondheidspsycholoog. Ook zelf gluurt ze in die afgelegen primitieve Finse blokhut snel even in haar mailbox.
Lees meer

Tweeduizend jaar Paardebonen op de kwelder

2000 jaar Paardebonen op de kwelder
2000 jaar Paardebonen op de kwelder

Al meer dan 2000 jaar wisten mensen te overleven op de kwelders. Hoe deden ze dat? Wat aten de wierde- en terpbewoners in Noord-Nederland? En wat verbouwden ze? Mans Schepers, een archeoloog met speciale aandacht voor landbouwgewassen, verdiept zich in de wisselwerking tussen mens en landschap.
Lees meer

Walvissen op de korrel

Per Palsbøll Foto: Daniël Houben
Per Palsbøll Foto: Daniël Houben

Genetica, daar had hij als student een hekel aan. En walvissen waren ook niet direct zijn lievelingsdieren. Toch is Per Palsbøll nu een wereldwijd expert in de genetica van walvissen. De man die genetische tagging introduceerde om individuele walvissen te kunnen herkennen houdt van precisie, ook in de wetenschap. ‘Er wordt vaak te overhaast gepubliceerd.’
Lees meer

‘Consumenten mogen niet gepiepeld worden’

Charlotte Pavillon Photo: © Reyer Boxem
Charlotte Pavillon Photo: © Reyer Boxem

Iemand koopt een nieuwe matras online. Een eenvoudige transactie. Maar wat als de koper het product binnen 14 dagen retourneert? Het matras is een paar nachten getest en niet goed bevonden. De verkoper kan het product moeilijk nogmaals als ‘nieuw’ aanbieden. Reinigen kost geld en maakt het er ook niet nieuwer op. En wie betaalt dat? Kwesties als deze maken het consumentenrecht razend interessant voor Charlotte Pavillon.
Lees meer

Van pester naar klusser

René Veenstra & Rick Bloemberg
René Veenstra & Rick Bloemberg

Opruimen, helpen bij een voorstelling, schoonmaken. Klusjes die leerlingen soms doen op een basisschool. Maar het kind dat gedreven de musical presenteert zou zomaar een voormalig pester kunnen zijn. Want klusjes blijken een geheim wapen in de strijd tegen pesten.
Lees meer

De slimme stad: doem- of droomscenario?

Controle door slimme technologieën
Controle door slimme technologieën

Ryan Wittingslow van het University College Groningen (UCG) is een man met een luide lach en veel talenten. Wie zich in hem verdiept ziet dat hij opereert op het kruispunt van filosofie, technologie, esthetica, urban studies en wetenschapsgeschiedenis. Maar wie is hij precies, wat is er zo interessant aan slimme steden en hoe is hij hier eigenlijk terechtgekomen vanuit Sydney?
Lees meer

De strijd tegen krimp

'Holwerd aan Zee is visionair en vernieuwend'

Tialda Haartsen
Tialda Haartsen

Op de e-bike vanuit Eenrum komt ze, Tialda Haartsen. ‘Ik heb een tijd in de stad gewoond, maar het platteland blijft toch trekken. En Eenrum is een levendig dorp met voldoende voorzieningen.’ Haartsen kan het weten. Als onderzoeker van krimp op het platteland heeft ze voldoende vergelijkingsmateriaal. In het moeras van krimp ziet ze soms onverwachte mooie bloemen opbloeien.
Lees meer

Dictators op het eerste Letterenfestival

Een bekladde afbeelding van de voormalig Iraakse dictator Saddam Hussein. (Photo: Wikimedia Commons; U.S.M.C., Lance Cpl. Matthew R. Jones)
Een bekladde afbeelding van de voormalig Iraakse dictator Saddam Hussein. (Photo: Wikimedia Commons; U.S.M.C., Lance Cpl. Matthew R. Jones)

De oorlogen en protserige paleizen van Saddam Hussein, de Bedoeïnentent van Khadaffi, de ogenschijnlijk gematigde Mubarak - dictaturen in het Midden-Oosten kennen vele gezichten. Toch is er volgens Kiki Santing een patroon te ontdekken. Op het eerste Letterenfestival vertelt ze er meer over in een korte lezing.
Lees meer

Interview with Christiaan Triebert, Alumnus of the Year

‘It’s out there, on the Internet’

Triebert in Afrika
Triebert in Afrika

Voor het eerst heeft Christiaan Triebert een eigen woning. In Brooklyn. De 28-jarige ‘Visual Investigations Journalist at The New York Times’ wordt over de hele wereld gevraagd te komen vertellen hoe je met open internetbronnen de feiten boven water krijgt. De academische basis hiervoor is gelegd in Groningen, waar de RUG Triebert nu heeft verkozen tot Alumnus van het Jaar.
Lees meer

Data Science: een frisse wind door fysica, genetica en geschiedenis

DNA

Weinig onderzoekers die met zoveel verschillende wetenschapsgebieden in aanraking komen als de data scientists van het CIT, het Centrum voor Informatie Technologie van de RUG. Het team voert een dertigtal projecten uit voor de meest uiteenlopende afdelingen van de universiteit.
Lees meer

Laatst gewijzigd:18 december 2019 12:40
View this page in: English