Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen sluit zich aan bij twee nieuwe Afrikaans-Europese samenwerkingsverbanden voor excellent onderzoek

26 juni 2023
logo

Tijdens hun recente top in Brussel lanceerden vertegenwoordigers en voorzitters van de African Research Universities Alliance (ARUA) en The Guild of European Research-Intensive Universities (The Guild) zeventien Afrikaans-Europese samenwerkingsverbanden voor excellent onderzoek (Clusters of Research Excellence, CoRE) - die zullen worden geleid door ARUA en The Guild (2023-2032). De doelstelling van deze kennisclusters (Clusters of Research Excellence - CoRE) is om de aard van gezamenlijk onderzoek te veranderen, door de nadruk te leggen op kansgelijkheid, als voorwaarde voor excellent onderzoek dat een positieve impact heeft op de aanpak van onze gemeenschappelijke maatschappelijke uitdagingen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is actief betrokken bij twee van deze Afrikaans-Europese kennisclusters, die zich richten op de thema's ongelijkheid, armoede en achterstand, en op hernieuwbare energie.

CoRE onderzoek naar ongelijkheid, armoede en achterstand

Samen met de Universiteit van Kaapstad zal de Rijksuniversiteit Groningen het Afrikaans-Europese kenniscluster CoRE IPD (Cluster of Research Excellence in Inequalities, Poverty and Deprivation) leiden. Andere samenwerkingspartners zijn de universiteiten van Aarhus, Ghana, Göttingen en Nairobi. CoRE IPD streeft ernaar de lokale Afrikaanse onderzoekscapaciteit te vergroten met behulp van een werkprogramma dat de verschillende vormen van achterstand beslaat, waar maatregelen voor moeten worden getroffen in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's), en die ongelijkheid en armoede in de hand werken en in stand houden.

De hoofdonderzoeker van de Universiteit Groningen is Prof. Robert Lensink (Faculteit Economie en Bedrijfskunde). CoRE IPD wordt ondersteund door de Rudolf Agricola School for Sustainable Development en de afdeling International Strategy and Relations (ISR) van de RUG.

CoRE onderzoek naar hernieuwbare energie

De Rijksuniversiteit Groningen wordt ook partner in het Afrikaans-Europese kenniscluster CoRE Renewable Energy (Africa-Europe Cluster of Research Excellence in Renewable Energy), onder leiding van de Universiteit Gent en de Universiteit Stellenbosch, de strategische partner van de Rijksuniversiteit Groningen in Sub-Saharaans Afrika. Ook de universiteiten van Makerere, Nairobi en Oslo maken deel uit van dit samenwerkingsverband. Het streven van CoRE Renewable Energy is om op de lange termijn een overgang te creëren naar een duurzame energievoorziening, door middel van technologische ontwikkeling, een gelijkwaardige maatschappelijke omschakeling en een duurzame manier van onderwijs en scholing.

Prof. Lorenzo Squintani heeft de leiding over dit project namens de Universiteit van Groningen. Het kenniscluster wordt ondersteund door de Wubbo Ockels School for Energy and Climate van de RuG en door het ISR.

Beide kennisclusters sluiten nauw aan bij de speerpunten van de RUG, aangezien de RUG de ambitie heeft om haar onderzoek en onderwijs te versterken door nauwer aan te sluiten bij actuele maatschappelijke uitdagingen en door actief bij te dragen aan de SGD's. Bovendien brengen de kennisclusters een samenwerking tot stand tussen de interdisciplinaire scholen van de RUG, het Strategisch Partner Framework van de RUG en haar strategie voor Sub-Saharaans Afrika.

Laatst gewijzigd:30 juni 2023 14:40
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024