Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Prediction and diagnosis of fetal growth restriction in low- and high-risk populations

Promotie:Mw. H.D. (Hester) Kamphof
Wanneer:09 december 2024
Aanvang:12:45
Promotor:dr. S.J. Gordijn
Copromotors:dr. J.W. Ganzevoort, dr. J.H. Henrichs
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Prediction and diagnosis of fetal growth restriction in low- and
high-risk populations

Voorspelling en diagnose van foetale groeivertraging bij populaties met een laag en hoog risico

Dit proefschrift van Hester Kamphof gaat over de diagnose en behandeling van foetale groeirestrictie (FGR). Dit betekent dat een foetus (baby) in de baarmoeder te klein is. Hoe kleiner een foetus, hoe groter de kans dat er sprake is van groeirestrictie. Kleine foetussen kunnen echter hun innerlijke groeipotentie gehaald hebben en gezond zijn terwijl foetussen met een ‘normale grootte’ te klein kunnen zijn voor hun groeipotentie. Vaak wordt de tiende percentiel (p10) gebruikt als grens voor wat klein is. In absolute zin treden de meeste complicaties echter op bij foetussen boven de p10. Factoren zoals onnauwkeurigheid van echo’s bemoeilijken verder de herkenning van FGR.

In een groep met een laag risico bleek dat trage foetale groei niet goed voorspelde of er FGR-gerelateerde problemen zouden optreden. Sekse-specifieke antenatale groeicurves verbeteren de opsporing van FGR slechts in beperkte mate.

De DRIGITAT studie omvat een hoog-risico populatie met een foetaal gewicht <p10 met als doel het effect te onderzoeken van direct inleiden vanaf 34 weken bij afwijkende weerstand profielen in bloedvaten van de placenta circulatie en het foetale brein. Het aantal complicaties nam door deze interventie niet af. Als de vaatweerstanden normaal waren kwamen complicaties veel minder vaak voor. Wij vonden daarnaast dat het MBI van de moeder, de zwangerschapstermijn en het geschatte foetale gewicht bij inclusie, het vaatweerstand profiel, de foetale groeisnelheid, pre-eclampsie en de sFLT/PlGF ratio complicaties het beste voorspelden. Wij combineerden deze variabelen tot een predictiemodel met een oppervlakte onder de curve (AUC) van 0.77.

In de risicoanalyse van FGR is het belangrijk om alle beschikbare variabelen mee te nemen en om niet alleen naar de grootte van de foetus te kijken. Foetale grootte die binnen de normaalwaarden valt sluit FGR niet uit en toekomstig onderzoek moet ook specifiek op deze groep gericht zijn.