Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Sheltering insights: early recognition and diagnosis of giant cell arteritis

Exploring clinical, imaging and translational facets
Promotie:Mw. M. (Marieke) van Nieuwland
Wanneer:08 januari 2025
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. E. Brouwer
Copromotors:dr. L. Geurts-van Bon, dr. C. Alves
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Sheltering insights: early recognition and diagnosis of giant cell
arteritis

Beschuttende inzichten: vroege herkenning en diagnose van reuscelarteriitis

Reuscelarteritis (RCA) is een ontsteking van de bloedvaten die kan leiden tot ernstige complicaties zoals blindheid wanneer er niet tijdig wordt gestart met behandelen. Vroege herkenning en diagnostiek is cruciaal, omdat dit tot een snelle en correcte behandeling leidt.

Het onderzoek in dit proefschrift van Marieke van Nieuwland is uitgevoerd in een fast-track polikliniek, waar efficiënte diagnostiek en zorg wordt geprioriteerd voor patiënten met een verdenking op RCA. Dit proefschrift laat zien dat vertraging in het stellen van de diagnose helaas vaak voorkomt en dat het gebruik van uitsluitend klinische criteria mogelijk leidt tot verkeerde classificatie.

Echografie, FDG-PET/CT en MRI kunnen worden gebruikt om RCA te diagnosticeren waarbij elke modaliteit zijn eigen beperkingen heeft. Echografie is vaak snel beschikbaar en relatief goedkoop en kan daarom worden gebruikt als eerste test bij een verdenking op RCA. Als echografie niet met zekerheid RCA diagnosticeert moeten aanvullende tests worden uitgevoerd. Dit proefschrift laat ook zien dat ‘pre-test probability tools’ kunnen worden gebruikt om de kans op RCA in te schatten, wat kan helpen bij het bepalen van de urgentie van verdere diagnostische work-up. Bovendien zouden makkelijk meetbare markers in het bloed kunnen bijdragen aan een snelle diagnose van patiënten met een verdenking op RCA. Onderzoek in dit proefschrift laat zien dat het meten van Interferon type I markers echter niet zal helpen bij de diagnose, ook al wordt een rol in de pathogenese niet uitgesloten.

Concluderend richt dit proefschrift zich dus op diverse aspecten van vroege herkenning, diagnose en classificatie in patiënten met een verdenking op RCA.