Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Exploring the invasive properties of Staphylococcus aureus: the battle between Staphylococcus aureus and human host defenses

Promotie:Mw. X. (Xiaofang) Li
Wanneer:11 december 2024
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. J.M. (Jan Maarten) van Dijl, dr. ing. G. (Girbe) Buist
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Exploring the invasive properties of Staphylococcus
aureus: the battle between Staphylococcus aureus and
human host defenses

Onderzoek naar de invasieve eigenschappen van Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus is een opportunistische ziekteverwekker, die bij een derde van alle mensen voorkomt. Deze bacterie is berucht vanwege zijn vermogen om resistent te worden tegen antibiotica. Een bekend voorbeeld is de meticillineresistente S. aureus (MRSA). MRSA-bacteriën zijn niet alleen antibioticumresistent, maar ze veroorzaken bovendien vaak ernstige infecties, waaronder longontsteking.

Daarom had het onderzoek, beschreven in dit proefschrift van Xiaofang Li, tot doel om te begrijpen hoe MRSA-bacteriën, van de USA300-lijn, het longepitheel van de mens infecteren. Deze epitheelcellen vormen een hechte barrière, die ziekteverwekkers moeten doorbreken, voordat ze een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. De resultaten laten zien dat deze MRSA-bacteriën alleen een beschadigde barrière van longepitheelcellen kunnen passeren.

Verder werd aangetoond dat de MRSA-bacteriën voor een epitheelcel-infectie zeer stressbestendig moeten zijn en hun metabolisme moeten kunnen aanpassen via gen-regulatie. Een verrassende bevinding was dat de hoeveelheid ziekmakende ‘virulentiefactoren’, die door de bacteriën wordt geproduceerd, niet alleen afhangt van gen-regulatie, maar ook van proteolytische enzymen die de bacteriën uitscheiden. Deze enzymen moduleren het vermogen van de bacteriën om ziekte te veroorzaken door afbraak van virulentiefactoren. De proteolytische enzymen controleren tevens het niveau van zogenaamde peptidoglycaanhydrolases, die de bacteriën nodig hebben voor groei en onderhoud van hun omhulsel, de celwand. Tot slot impliceren de resultaten dat peptidoglycaanhydrolases veelbelovende aangrijpingspunten zijn voor nieuwe vaccins of geneesmiddelen om MRSA-infecties te voorkomen of te behandelen.

Kort samengevat laat het onderzoek zien, dat de wisselwerking tussen de bacteriën en het luchtwegepitheel bepalend is voor de uitkomst van infecties en dat barrière-integriteit essentieel is voor het voorkomen van luchtweginfecties.