Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

The relations of the gut microbiome, diet and health outcomes at different stages of human life

Promotie:S.N. (Siobhan) Brushett
Wanneer:11 december 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. A.P. (Alexandra/Sasha) Zhernakova, prof. dr. S.A. (Menno) Reijneveld, M.L.A. (Marlou) de Kroon
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The relations of the gut microbiome, diet and health outcomes at
different stages of human life

De relaties tussen het darmmicrobioom, voeding en gezondheidsresultaten in verschillende stadia van het menselijk leven

Dit proefschrift van Siobhan Brushett onderzoekt hoe onze voeding en de microben in onze darmen (bekend als het darmmicrobioom) samenhangen met onze gezondheid, van peutertijd tot de volwassenheid. Meer inzicht in deze relaties geeft nieuwe mogelijkheden om onze gezondheid te verbeteren.

Het proefschrift laat ten eerste zien hoe factoren zoals voeding, de wijze waarop de geboorte plaatsvond, medicatiegebruik en het wonen in stedelijke of landelijke omgeving invloed kunnen hebben op het darmmicrobioom en de gezondheid van moeders en hun kinderen. Zo bleek het darmmicrobioom van de moeder tijdens de zwangerschap zelfs voorspellend te zijn voor de ontwikkeling van eczeem bij haar kind. Ook bleek dat borstvoeding, flesvoeding en aanvullende (vaste) voeding verband te houden met specifieke microben in de darmen van baby’s. Bij volwassenen blijkt het darmmicrobioom samen te hangen met de geestelijke gezondheid; bepaalde darmmicroben zijn verbonden met depressie en angst, onafhankelijk van de medicatie die mensen voor deze aandoeningen gebruiken.

Wat betreft voeding laat dit onderzoek zien dat bij gezonde Nederlandse baby’s de duur van borstvoeding samenhangt met een betere groei en ontwikkeling, ongeacht het type vaste voeding dat de kinderen krijgen. Ook bij kinderen en adolescenten uit groepen met een lagere sociaaleconomische status vonden we dat een goed samengesteld dieet samenhangt met een betere kwaliteit van leven, met positieve effecten op het emotionele welzijn en de schoolprestaties.

Deze bevindingen benadrukken het belang van voeding en het darmmicrobioom voor gezondheid gedurende verschillende levensfasen. Ze bieden mogelijkheden om de gezondheid in verschillende levensfasen te verbeteren door onze voeding en/of darmmicroben aan te passen.