Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Capturing tinnitus

Audiological assessment and tailored sound-based intervention
Promotie:Dhr. J. (Jose) Lopez Santacruz
Wanneer:29 mei 2024
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. P. (Pim) van Dijk
Copromotor:dr. ir. E. (Emile) de Kleine
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Capturing tinnitus

Tinnitus vastleggen

Tot op heden is er nog geen genezing gevonden voor tinnitus. Hoewel tinnitusonderzoek de afgelopen twee decennia exponentiële groei heeft doorgemaakt, blijft ons begrip van de onderliggende mechanismen ervan onvolledig. Een aspect van de uitdaging om dit raadsel op te lossen, is de sterke correlatie tussen tinnitus en gehoorverlies, wat het bijzonder moeilijk maakt om de een van de ander te onderscheiden. Bovendien is tinnitus heterogeen, in de zin dat het zich bij elke patiënt anders manifesteert, wat een extra laag complexiteit aan dit probleem toevoegt.

Met als doel een dieper inzicht te krijgen in deze problemen, werden in dit proefschrift van Jose Lopez Santacruz verschillende beoordelingsmethoden van tinnitus onderzocht. Bovendien werden verschillende benaderingen van gehoorapparaatversterking geëvalueerd als mogelijke behandelingen voor tinnitus.

Over het geheel genomen bestudeerde dit proefschrift verschillende aspecten van tinnitus vanuit een klinisch perspectief, inclusief het meten en beoordelen van de impact van tinnitus en de behandeling ervan. Deze bevindingen toonden aan dat ABR niet het potentieel heeft om een betrouwbaar diagnose-instrument voor tinnitus te worden, wat de heterogeniteit van individuele reacties benadrukt. In lijn met deze resultaten benadrukte de analyse van maskeringscontouren en gehoordrempels de heterogeniteit van tinnitus en gaf aan dat er mogelijk geen aparte tinnitus-subgroepen bestaan.

Daarnaast bevat dit proefschrift een vragenlijst voor het beoordelen van de impact van tinnitus en de respons op behandeling voor Nederlandstalige klinieken, en een zelfgeleide methode voor het matchen van de toonhoogte die betrouwbaar bleek te zijn in een klinische populatie. Uit het klinische onderzoek is gebleken dat het gebruik van een notch- of boost-versterkingsinstelling niet significant beter is dan het gebruik van een standaard versterkingsschema in hoortoestellen voor de behandeling van tinnitus. Deze proef benadrukte ook het belang van het afstemmen van op geluid gebaseerde therapieën voor tinnitus.