Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Maxillary first molar extraction in class II malocclusion

Follow-up studies on treatment effects
Promotie:Dhr. C. (Christos) Livas
Wanneer:21 oktober 2015
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. Y. (Yijin) Ren, prof. dr. C. Katsaros
Copromotor:dr. D.J. Halazonetis
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Gunstig resultaat van trekken van molaren bij overbeet

In Nederland heeft bijna een derde van de bevolking een grote overbeet. Om een overbeet te verhelpen, worden vaak kiezen uit de bovenkaak of uit allebei de kaken verwijderd, waarna met behulp van orthodontie de tanden en kiezen opnieuw gepositioneerd worden. Promovendus Christos Livas vergeleek de effecten op de lange termijn van het een- of tweezijdig trekken van de eerste bovenste kiezen.

Mensen met een ernstige overbeet kunnen daar lichamelijke, psychologische en sociale klachten van ondervinden. Juiste behandeling ervan is daarom van groot belang. Aangezien de behandeling vaak plaatsvindt terwijl de patiënt nog in de groei is, moet rekening worden gehouden met verdere groei van de tanden en kiezen. Meestal wordt ervoor gekozen twee of vier van de voorste kiezen, de zogeheten premolaren, te trekken. De langetermijneffecten van het trekken van kiezen daarachter, bijvoorbeeld de eerste molaren van de bovenkaak, zijn niet bekend. Livas bestudeerde deze effecten aan de hand van gegevens van patiënten die werden behandeld door een ervaren orthodontist.

Livas bekeek onder meer of het behandelresultaat blijvend was en of de positie van de verstandskiezen in de bovenkaak verbetert. Hij komt tot de conclusie dat trekken van een eerste molaar uit de bovenkaak, gevolgd door orthodontie, tot gunstige en stabiele resultaten leidt met betrekking tot esthetiek en sluiten van het gebit. Bij patiënten bij wie een of twee eerste bovenste molaren werden getrokken, verbeterde de positie van de verstandskiezen 3 tot 4 keer meer dan bij controlegroepen. Indien correct uitgevoerd, verdient deze procedure volgens Livas bij een bepaalde groep patiënten de voorkeur boven het trekken van premolaren.

Christos Livas (1974) studeerde Tandheelkunde in Thessaloniki en volgde de specialisatie tot orthodontist in Nijmegen. In 2012 promoveerde Livas aan de Universiteit Bern. Zijn promotieonderzoek vond plaats in het kader van het onderzoeksprogramma Maintaining Oral Health and Oral Function van het Kolff Institute en werd gefinancierd door de afdeling Orthodontie van het UMCG, waar Livas als staflid en orthodontist werkzaam is.