Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons G. (Gerrit) Voerman

G. (Gerrit) Voerman

Hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel

Speerpunten

Gerrit Voerman (1957) is historicus en sinds 2011 hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel. Hij onderzoekt politieke partijen vanuit een historische, staatsrechtelijke en politicologische benadering.

Op 18 september 2012 hield hij zijn oratie, getiteld Over de toekomst van de politieke partij. Voerman is in Nederland expert op het gebied van politieke partijen. Hij geeft sinds 1989 leiding aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Voerman studeerde geschiedenis aan de RUG en promoveerde in 2001 op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale (1919-1930) (Amsterdam, 2001).

  

Voerman publiceert veelvuldig over de geschiedenis, organisatie, cultuur, ideologie en functies van politieke partijen. Hij was redacteur van het Jaarboek van het DNPP en voert sinds 2008 de redactie van een reeks die bij Uitgeverij Boom in Amsterdam wordt uitgegeven over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen. Hierin zijn de volgende titels verschenen:Zestig jaar VVD (2008; met Patrick van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met Joop Hippe), Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met Paul Lucardie), en De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010 (2011). In 2012 publiceerde hij samen met Lucardie Populisten in de polder. In januari 2016 verschijnt  een bundel over de PvdA (met Frans Becker).

Eerder schreef Voerman onder meer 40 jaar vrij en verenigd: geschiedenis van de VVD-partijorganisatie 1948-1988 (1988; met Ruud Koole en Paul Lucardie), Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met Paul Lucardie en Wijbrandt van Schuur) en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998, (2002; met Douwe Jan Elzinga).

Daarnaast doet Voerman, vaak in het verband van het Montesquieu Instituut waarvan het DNPP deel uitmaakt, onderzoek naar de (geschiedenis van de) Europese integratie. In de reeks Montesquieu Policy Papers verscheen: Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie (2014; met Simon Otjes) Ook schrijft hij regelmatig voor De Hofvijver, de nieuwsbrief van het instituut.

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn sinds 2004 de volgende onderzoeksrapporten gepubliceerd. De meest recente zijn: Rekrutering revisited: de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 vergeleken met 2006, (2011; met Marcel Boogers), Partijfinanciering van politieke partijen op lokaal niveau. Een vergelijkend onderzoek naar regelingen voor overheidssubsidies en giften van derden aan politieke partijen op lokaal niveau in een aantal Europese landen (2013; met Nienke Onnen) en Rekrutering van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014: kandidaatstellingsproblemen vergeleken en verklaard (2014; met Marcel Boogers)

 

     

Momenteel doet Voerman onder meer onderzoek naar ledenloze partijen als de PVV, populistische partijen, partijcultuur en -identiteit in internationaal-vergelijkend perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken.

 

Expertise: Geschiedenis van Nederlandse politiek en politieke partijen; functioneren Nederlands en Europees partijstelsel

 

 

Media

 

 

 Uitzending Nieuwsuur

 

 

 

 Debat: de plicht der politieke partijen

 

 

 Multimediaproject: Fre Meis: Volkscommissaris van Groningen, vakbondsbestuurder en politicus.

 

In de media

 

'Als Marijnissen écht verdwijnt, zou dat een aderlating zijn'

Artikel in Volkskrant

 

Politieke partijen blijvertjes: Artikel in Reformatorisch Dagblad

 

 

Artikel over invloed kleine partijen.

 

 

 

 

 

 

Lees meer

Research interests

 

 

Op 18 september 2012 hield hij zijn oratie, getiteld Over de toekomst van de politieke partij. Voerman is in Nederland expert op het gebied van politieke partijen. Hij geeft sinds 1989 leiding aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Voerman studeerde geschiedenis aan de RUG en promoveerde in 2001 op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale (1919-1930) (Amsterdam, 2001).

 

Research interests

Voerman publiceert veelvuldig over de geschiedenis, organisatie, cultuur, ideologie en functies van politieke partijen. Hij was redacteur van het Jaarboek van het DNPP en voert sinds 2008 de redactie van een reeks die bij Uitgeverij Boom in Amsterdam wordt uitgegeven over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen. Hierin zijn de volgende titels verschenen: Zestig jaar VVD (2008; met Patrick van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met Joop Hippe), Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met Paul Lucardie), De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010 (2011), en Populisten in de polder. (2012; met Paul Lucardie). In januari 2016 verschijnt  een nieuwe bundel in de reeks over de PvdA (met Frans Becker).

 

Research interests

Eerder schreef Voerman onder meer 40 jaar vrij en verenigd: geschiedenis van de VVD-partijorganisatie 1948-1988 (1988; met Ruud Koole en Paul Lucardie), Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met Paul Lucardie en Wijbrandt van Schuur) en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998, (2002; met Douwe Jan Elzinga).

 

Research interests

Daarnaast doet Voerman, vaak in het verband van het Montesquieu Instituut waarvan het DNPP deel uitmaakt, onderzoek naar de (geschiedenis van de) Europese integratie. In de reeks Montesquieu Policy Papers verscheen: Hoe sterkere europartijen kunnen bijdragen aan de Europese representatieve democratie (2014; met Simon Otjes) Ook schrijft hij regelmatig voor De Hofvijver, de nieuwsbrief van het instituut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Research interests

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn sinds 2004 de volgende onderzoeksrapporten gepubliceerd. De meest recente zijn: Rekrutering revisited: de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 vergeleken met 2006, (2011; met Marcel Boogers), Partijfinanciering van politieke partijen op lokaal niveau. Een vergelijkend onderzoek naar regelingen voor overheidssubsidies en giften van derden aan politieke partijen op lokaal niveau in een aantal Europese landen (2013; met Nienke Onnen) en Rekrutering van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014: kandidaatstellingsproblemen vergeleken en verklaard (2014; met Marcel Boogers)

 

     

Research interests

Momenteel doet Voerman onder meer onderzoek naar ledenloze partijen als de PVV, populistische partijen, partijcultuur en -identiteit in internationaal-vergelijkend perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken.

 

Expertise: Geschiedenis van Nederlandse politiek en politieke partijen; functioneren Nederlands en Europees partijstelsel

 

Research interests

 Media

 

 

 Uitzending Nieuwsuur

 

 

 

 Debat: de plicht der politieke partijen

 

 

 Multimediaproject: Fre Meis: Volkscommissaris van Groningen, vakbondsbestuurder en politicus.

 

Publicaties

Daadwerkelijk succes van BBB moet nog blijken

De BoerBurgerBeweging: een agrarische belangenpartij met populistische trekjes

De Wet politieke partijen in consultatie gebracht: een eerste commentaar

Geef politieke partijen de ruimte. De Wpp over de interne organisatie van de politieke partij

Hergroepering in het midden

Linkse (donder)wolk

NSC: Nieuw Sociaal Contract of Nieuw Sociaal CDA?

Partij voor de Dieren als aangeschoten wild richting verkiezingen

Pieter Omtzigt vindt het CDA opnieuw uit

Struikelend over de drempel: Rutte IV gaat tastend de zomer in

Lees meer

Pers/media

Wilders hoeft niet bang te zijn dat hij leden krijgt

Twijfels over Gronings Kameroverleg: ‘Heb er geen hoge verwachtingen van’

Dutch Election: Unpredictable Vote May Elevate a Centrist

Dikste verkiezingsprogramma’s ooit: partijen knippen, plakken en sparren met ChatGPT

Doen Geert Wilders en zijn PVV er weer toe deze verkiezingscampagne?

Toch maar een presidentiële pose van Pieter Omtzigt, want hij moet de partij verkopen

50Plus in crisis: ‘Het gaat steeds weer om de baantjes’

Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

Tsaristische juwelen duiken op in Bussum

Pieter Omtzigt does not want a party that is too large – but how do you do that?

Lees meer