E.E. (Esther) Haag, MA
Career Seminar IRIO: duurzame oplossing voor het negatief reisadvies voor stages, 2020-2021 / 2021-2022
Als gevolg van de coronacrisis annuleerde het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen op 31 oktober 2020 alle fysieke uitwisselingsprogramma's aan de Rijksuniversiteit Groningen in het tweede semester van 2020-2021 geannuleerd. Het besluit trof zowel voor inkomende als uitgaande studenten in fysieke uitwisselingsprogramma's en stageprogramma's.
Vooral voor de opleidingen met een verplichte stage en veel studenten met een internationale oriëntatie was dit een enorme teleurstelling. In 2019-2020 telde de Faculteit der Letteren 101 buitenlandstages in semester 2; 61 voor de opleiding IRIO. Met een groei van 40% extra studenten in de Masters in 2020-2021 zou dit nu nog meer zijn. Verschillende opleidingen ontwikkelden cursussen om dit verlies op te vangen. Op initiatief van de stagecoördinator van de faculteit en met steun van het faculteitsbestuur ontwikkelde de afdeling IRIO het nieuwe 10-punts vak ‘Career Seminar’. Daarin konden per februari 2021 direct 55 studenten aan de slag. Bezielend docent is Erik Sportel.
Het Career Seminar beoogt studenten wegwijs te maken in het werkveld door middel van een reeks gastsprekers die werken in het openbaar bestuur of aan goed bestuur. Daarnaast zullen de studenten werken aan het ontwikkelen van een aantal professionele vaardigheden, waarbij het schrijven van een projectvoorstel het meest in het oog springt. Een van de methodes die Erik gebruikt is een simulatie-spel van een volle dag waarbij het online platform Gather wordt gebruikt. Daarnaast werken studenten samen in een loopbaan-workshop.
De Career Seminar is een pilot bedoeld om te kijken of het vak opgenomen zou moeten worden in het IBIO-curriculum om zo de studenten de kans te geven dit vak te volgen in plaats van de verplichte stage. Zodoende wordt studenten de gelegenheid gegeven hun Master binnen het academisch jaar af te ronden, met behoud van de leerdoelen van de stage.
Het is geweldig om zo snel samen te kunnen werken aan een oplossing voor dit probleem. Met als resultaat een nieuw vak in het master-curriculum dat de inzetbaarheid van studenten zal vergroten!
Career Minor, 2015-heden
In 2015 heeft het bestuur van de Faculteit der Letteren besloten tot invoering van een nieuw facultair minorstelsel dat een substantieel onderdeel gaat vormen van de loopbaanvoorbereiding in de bachelorprogramma's. Vanaf 2018-2019 kunnen studenten behalve voor een vakinhoudelijke minor van 15 of 30 ECTS, zoals de buitenlandminor, universitaire minor en premaster-minor, ook kiezen voor de 'career minor'. Deze omvat naast een stage, projectopdracht voor een werkgever of ondernemingsplan van 15 ECTS, modules op het gebied van onder andere werken in teamverband, projectmatig werken en persoonlijke ontwikkeling. De minoren maken deel uit van de leerlijn Employability die voor de bachelors wordt ontwikkeld.
Raden van Advies, 2011-heden
De Faculteit der Letteren heeft 13 Raden van Advies voor haar (clusters van) opleiding(en). Elke Raad bestaat uit een vrijwillige vertegenwoordiging van de belangrijkste werkgevers van afgestudeerden van de opleiding, alumni van de opleiding en vertegenwoordigers van staf en studenten. Doel is het adviseren van de afdeling en opleidingscommissie over de aansluiting van de opleiding(en) op de arbeidsmarkt. Daarmee levert iedere Raad een bijdrage aan het actueel houden van het curriculum. Coördinator (en secretaris) van de Raden van Advies is Esther Haag. Iedere Raad komt circa drie keer per twee jaar in vergadering bijeen.
U4 Career Staff Training, March 2016-April 2018
Professionalization and Quality Assurance of Career Services for career staff at the Partneruniversities Gent, Göttingen, Uppsala and Groningen.
Thematic sessions:
- Visibility and Branding – Career Professionals as Part of the University - Uppsala University (March 2-4, 2016)
- International Specifics - Adaptation of Consultation Sessions (Georg-August-University Göttingen, September 22-23, 2016) http://www.u4network.eu/index.php/news/2031-u4-career-staff-training-goettingen-22-23-september-2016.
- Methodology – Innovative Techniques in Training (Ghent University, March 2-3, 2016).
- Future Trends – What is new in our Field (University of Groningen, September 22-23, 2016).
Verbetertraject Beoordelingsformulieren Bachelor- en Masterstage, 2016
Met het opzetten en leiden van twee werkgroepen is in opdracht van het Faculteitsbestuur in overleg met stagecoördinatoren, docenten en de toetsdeskundige de beoordeling van de twee typen stages verbeterd. De nieuwe procedure, met nieuwe formulieren voor stagegever en docent, is getest door docenten en stagegevers. Voor de bachelorstage is naast de nieuwe formulierenset een instructie en studiehandleiding opgesteld. Voor de masterstage is aan de opleidingen een verbetervoorbeeld ter beschikking gesteld.
EU-VIP, Leven Lang Leren Programma - Education and Culture DG, 2009-2011
In samenwerking met het ICTOL (ICT & onderwijs Letteren) was het Stagebureau partner voor de Rijksuniversiteit Groningen in het project EU-VIP (Virtual Internship Placements). Dit project onder het Leven Lang Leren Programma van de Europese Commissie heeft tot doel internationale stages te bevorderen door het inzetten van nieuwe technologieën. Binnen het project voert het Stagebureau een pilot uit binnen het cluster 'Blended Internships'. Belangrijkste focus ligt de inzet van communicatiemiddelen via het internet voor stages in wetenschappelijke opleidingen. Doel is de toegang van docenten tot studenten en vice versa, ongeacht de fysieke afstand tussen beiden, te verbeteren. Dit leidt naar verwachting tot een verbetering in kwaliteit van de stages.
INTERN, ICT-project Rijksuniversiteit Groningen, 2008-2011
Naast en samen met het Europese samenwerkingsproject EU-VIP draaide het Stagebureau samen met het ICTOL (ICT centrum Faculteit der Letteren) een eigen facultair project genaamd 'INTERN'. INTERN had tot doel de online ondersteuning van (internationale) stages door het stagebureau en de opleidingen Euroculture, NOHA en Journalistiek te verbeteren door de Nestoromgevingen van het stagebureau en de opleidingen zodanig in te richten dat:
- betere communicatie op afstand tussen stagiairs, stagebegeleiders, stagebureau en stageverleners worden gerealiseerd; hier is het project verweven met het Europese project EU-VIP;
- beter inzicht wordt geboden in status en fase van stages en het invullen en verwerken van de bijbehorende documenten;
- een beheersysteem wordt opgezet voor centrale (stagebureau) en decentrale (opleidingen) ontsluiting van documenten;
- persoonlijke informatie en actuele verblijfs- en bereikbaarheidsinformatie van studenten direct toegankelijk is voor begeleiders en andere betrokkenen;
- de informele uitwisseling van ervaringen en indrukken via social software tussen studenten en, eventueel begeleiders, wordt gefaciliteerd;
- studenten, docenten en andere begeleiders worden getraind in het gebruik van de tools voor online stageondersteuning en de procedures die voor het gebruik zullen worden ontwikkeld.
Energy Internship & Career Event, 2009
Samen met de stagecoördinatoren van de faculteiten Economie en Bedrijfswetenschappen en Wis- en Natuurwetenschappen heeft Esther Haag in 2009 het tweede Energy Internship & Career Event in Groningen gelanceerd. Nederlandse en buitenlandse studenten konden er in contact komen met bedrijven en organisaties om te praten over kansen op een stage of een baan binnen de energiesector. De deelnemende organisaties zijn geselecteerd op basis van hun openheid voor (internationale) stagiairs van de Rijksuniversiteit Groningen.
Overige projecten
- Lid Hanze Mobility Network (Hanse Passage Project Europese Commissie) Impuls Internationale Stages, 2005-2007
- Lid Werkgroep Crisisprotocol van de afdeling Studentzaken van de Rijksuniversiteit Groningen, 2010-2011
- Lid Werkgroep Toekomst Career Services van de Rijksuniversiteit Groningen, 2011
- Voorzitter Werkgroep Kennisbenutting van Onderwijs Letteren, 2012
- Voorzitter Facultair Afstemmingsoverleg Career Services Rijksuniversiteit Groningen, 2015
- Secretaris Werkgroep Career Minor Faculteit der Letteren, 2016
- Lid werkgroep Pilot LAB Honours College Rijksuniversiteit Groningen, 2016
- Deelnemer U4 (Gent, Göttingen, Uppsala, Groningen) Career Staff Training, 2015-2018
- Voorzitter Ontwikkelgroep Career Minor Faculteit der Letteren, 2017
Laatst gewijzigd: | 25 juni 2022 12:16 |