Student filosofen op bezoek bij VERA
Wat betekenen begrippen als inclusiviteit en diversiteit in de context van het Groningse poppodium VERA? Studenten filosofie storten zich een dag lang op dit vraagstuk tijdens een ‘filosofische hackathon’. De studenten bewegen zich gedurende de dag door het pand, interviewen medewerkers en vrijwilligers en schrijven een manifest dat ze aan het eind van de dag presenteren.
Een dag bij VERA
Tegen het eind van de ochtend verzamelt een groep van zo’n acht studenten zich in het poppodium, dat zichzelf identificeert als ‘Club for the International Pop Underground’. De meeste van de studenten zijn nog niet eerder in VERA geweest. Na een rondleiding door het gebouw, krijgen de studenten uitleg over VERA en hoe zij op het moment omgaan met vraagstukken omtrent inclusiviteit en diversiteit. In de middag worden de studenten, verdeeld in twee groepen, aan het werk gezet. Het doel is om aan het eind van de middag een ‘manifest’ te presenteren met daarin adviezen en ideeën voor VERA.
Praktische filosofie
Op de mainstage is de punkband die s’avonds zal optreden al aan het repeteren. Tegen de achtergrond van explosieve drums en een snerpende elektrische gitaar zijn vier studenten druk aan het typen. “In plaats van dat je op je kantoor aan het nadenken bent, zit je er echt midden in,” vertelt Maaike Blom, een van de studenten. “Je ziet waar mensen mee bezig zijn, je kunt heel gericht vragen stellen.” Naast dat werken in zo’n andere omgeving stimulerend is, geeft het de studenten ook een beter beeld van de rol van filosofie in de maatschappij. “Het wordt altijd wel gezegd dat je filosofie ook heel praktisch kan maken, maar door zo’n ervaring zie je dat ook echt.”
Ook voor docenten Yorick Karseboom en Marc Pauly van het Kenniscentrum Filosofie is de setting nieuw. Ze hebben eerder met studenten op locatie gewerkt, maar nog niet in het format van een hackathon. “Ik geloof dat filosofie gelokaliseerd moet worden,” zegt Marc. Met deze hackathon, willen ze dat studenten wegstappen van algemene begrippen. “Wat betekenen grote, abstracte begrippen in deze situatie op deze plek?”
Maatschappelijk gesprek bij poppodia
Binnen VERA zijn ze al veel bezig met maatschappelijke vraagstukken omtrent diversiteit en inclusiviteit. Peter Dijkstra, programmeur bij VERA, vindt dat het gesprek echter meer gevoerd mag worden binnen poppodia. “Muziekpodia gaan heel vaak over heldenverering, je gaat naar een band of artiest kijken en je gaat naar huis,” legt Peter uit. “Er is vaak geen dialoog of ruimte voor een diepere laag.” In de festivalwereld lijkt dit meer geïmplementeerd te zijn, maar binnen VERA proberen ze ook het maatschappelijk debat vanuit de cultuur aan te wakkeren. Met zo’n filosofische hackathon hopen ze een beter beeld te krijgen van waar ze nu staan.
Manifest
Als het einde van de dag in zicht komt, zijn de studenten nog druk bezig hun manifesten af te ronden. “De studenten hebben een verfrissende blik,” vertelt Peter. “Ze zijn jong, denken vanuit hun eigen filosofische expertise en zijn geen onderdeel van de dagelijkse leiding.” Beide groepen delen naast hun adviezen ook concrete tools. Zo stelden ze bijvoorbeeld een diversiteitsrichtlijn voor die programmeurs naast hun programma kunnen leggen.
Volgens Yorick is de hackathon geslaagd, alhoewel er nog wel uitdagingen zijn. “Met name het concretiseren van een werkbare uitkomst van filosofisch niveau is lastig,” vertelt hij, “hier willen we graag meer aandacht aan besteden.” Ze nemen de resultaten mee naar de volgende hackathon die inmiddels in ontwikkeling is.
Laatst gewijzigd: | 11 januari 2024 10:36 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!