Last van een brom of laagfrequent geluid?
In de afgelopen 10 jaar verdubbelde het aantal meldingen in Nederland van klachten door laagfrequent geluid (LFG). Veel mensen die last hebben van LFG horen een hinderlijk, constant brommend geluid waarbij ze vaak ook een trilling voelen. De meeste mensen nemen het LFG thuis waar - het kan klinken als bijvoorbeeld een stationair draaiende vrachtwagen. Onderzoek wijst uit dat mensen die last hebben van LFG vaak slaapproblemen en concentratieproblemen ervaren.
Al in 1993 begon Frits van den Berg van de Natuurkundewinkel van de RUG, een voorloper van de Bèta Wetenschapswinkel, met de eerste metingen van laagfrequent geluid. Uit de meeste metingen werd niet duidelijk dat een geluid de oorzaak kon zijn van de klachten. Omdat er -al of niet door meting- geen bron gevonden kon worden, werd er gezocht naar een manier om de last ervan te verminderen. Omdat LFG vooral hinderlijk is als het stil is en men rust wil, zou het kunnen helpen als er een ander geluid is dat de aandacht weghaalt van het vervelende LFG waardoor dat minder op de voorgrond staat. Op basis daarvan werd in 2004 een CD beschikbaar gesteld met twee soorten laagtonige ruis: bruine en zwarte ruis. Vele jaren later werden in twee verschillende onderzoeken ruim 200 mensen ondervraagd die de ruis (op CD of digitaal) hadden aangevraagd. Onze ruis bleek ongeveer 50% van hen te helpen.
Andere oplossingen om de klachten te verminderen is het maskeren van LFG door middel van apps of websites die andere geluiden laten horen. Daarmee werden nog eens 20% van de aanvragers geholpen. Veel deelnemers gebruikten echter ook een andere aanpak, zoals het gebruik van ontspanningsoefeningen of meditatie om er mee te leren leven. Ook therapie kan worden ingezet om bijvoorbeeld angst en irritatie die het LFG veroorzaakt te verlichten.
Inmiddels is er veel informatie over klachten van LFG. Nog meer informatie hierover is gebundeld op de website die Frits hiervoor heeft gemaakt.
Laatst gewijzigd: | 07 november 2023 11:56 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...