Klooster Kennismiddag Ter Apel
Hoe ziet een middeleeuws getijdenboek eruit? Hadden nonnen last van heimwee? Hoe reis je door middel van virtual reality terug naar een eeuwenoud klooster? Allerlei vragen die aan bod kwamen tijdens de klooster kennismiddag van 4 november. Erfgoedorganisaties, archiefinstellingen, historische verenigingen, wetenschappers en geïnteresseerde leken deelden kennis en kunde met elkaar in het Klooster Ter Apel. De klooster kennismiddag was een initiatief van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Waar vraag en antwoord samen komen
Kennis van en kunde over kloosters is veelal versnipperd, dit was al duidelijk tijdens het onderzoek bij de de Historische Commissie Thesinge waaruit later drie scripties zijn voortgekomen. Er was de behoefte om lokale kennis van verenigingen en organisaties uit te wisselen met de kennis van de Universiteit Groningen. In het verleden is er onderzoek gedaan waaruit nog meer nieuwe vragen voortvloeiden, de vraag was ook: Wie heeft welke kennis en hoe kan dit bij elkaar worden gebracht? Derhalve, de open kennismiddag in Ter Apel. Het delen van kennis is niet alleen leerzaam, maar zorgt voor het opdoen van nieuwe contacten en het ontstaan van nieuwe samenwerkingen.
Lezingen
De middag begon met lezingen van zeven verschillende experts. Zo hield onder andere dr. Stijn Arnoldussen, archeoloog bij de RUG, een lezing over de (on)mogelijkheden van archeologisch en geofysisch onderzoek naar kloosters in Groningen. Zo ging hij ook dieper in op het archeologische onderzoek dat recentelijke op het kloosterterrein was uitgevoerd, waar onder meer een eeuwenoude beerput is gevonden. Margreet Wieske, student archeologie aan de RUG en onderzoekster voor de Stichting Oude Groninger Kerken, leerde ons over de beglazinggeschiedenis van kloosters en Dr. Theo Lap, docent Middeleeuwse Geschiedenis, nam de bezoeker mee in zijn onderzoek over nostalgie in het middeleeuwse kloosterleven.
Een informatieve verbinding
Na een middag vol lezingen was er een informatiemarkt waar verschillende kloosters en historische commissies de tijd hadden om met elkaar in gesprek te gaan, nieuwe contacten te leggen en om hun passie voor het klooster te bespreken. Zo waren onder andere Stichting Pelgrimeren in Groningen, Stichting Middeleeuws ter Apel, Historische Commissie Thesinge, Stichting bezoekerscentrum Klooster Yesse en Kloostermuseum Sint Bernardushof aanwezig om hun kennis tentoon te stellen en vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook presenteerde Adrie van der Laan, conservator van de Bijzondere Collecties van de RUG, twee boeken; ‘Kroniek van Klooster Wittewierum’ (uit ca. 1243) en ‘Het Getijdenboek’ uit Klooster Thesinge (uit ca. 1515) die aandachtig door alle bezoekers werden bekeken.
Laatst gewijzigd: | 05 december 2022 14:10 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!