De 20e Wetenschapswinkel Courant is uit!
Een oplossing vinden voor de plastic soep, Syrische vluchtelingen helpen met de Nederlandse taal, onderzoek doen naar lokale democratie in de vorm van wijkraden, projecten van de Wetenschapswinkels zijn divers, uitdagend en iedere dag anders. En het geeft ook energie, want we doen aan onderzoek in samenwerking maatschappelijke organisaties en studenten. Al bijna 40 jaar. In deze 20e jaargang van de Wetenschapswinkelcourant blikken we terug en kijken we vooruit.
Jaarbericht
In 2017 kwamen er 138 onderzoekbare vragen van maatschappelijke organisaties bij de wetenschapswinkels binnen. Ruim 300 studenten werkten op verschillende manieren aan projecten mee: binnen een vak, voor een bachelor- of masterscriptie of zelfs op vrijwillige basis. Het leverde tientallen publicaties, presentaties en evenementen op. Onderzoek dat dus niet in de la van de hoogleraar eindigt, maar meteen toepasbaar is.
Ervaringen
Zo deden de studenten Gwendolyn, Melanie, Saskia en Manon bij de Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid onderzoek voor multicultureel vrouwencentrum Jasmijn. Deze organisatie organiseert trainingen voor niet-westerse vrouwen omtrent personal organising. Gwendolyn, Melanie, Saskia en Manon onderzochten de ervaringen van de vrouwen en, uiteraard, de resultaten: “Het is leuk om terug te zien dat het project zo waardevol is en op verschillende manieren een positieve uitwerking heeft gehad op de deelnemers. Daarnaast was het enthousiasme van alle betrokkenen bij het project heel leuk en motiverend.”
Wetenschapswinkels
Sinds 1979 verbinden de Wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen maatschappelijke vraagstukken aan studentenonderzoek. Zo kunnen non-profitorganisaties die niet de kennis of middelen hebben, toch kleinschalig wetenschappelijk onderzoek realiseren. Daarmee dragen zij een belangrijke missie van de universiteit uit, namelijk naast onderzoek doen en onderwijs geven ook wetenschappelijke kennis nuttig maken voor iedereen.
Wilt u een papieren exemplaar opgestuurd hebben, mail dan naar tawi rug.nl
Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2021 15:07 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!