Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Partijvoorkeuren

Een welbekend onderwerp dat wordt afgeraden om te bespreken tijdens het kerstdiner: iemands politieke voorkeur. Veel mensen hebben een andere politieke voorkeur en deze kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld iemands sociale kring of woonplaats. Om te kijken naar de voorkeur voor een bepaalde politieke partij in een stad, moet je veel mensen uitvragen, en misschien willen mensen hun keuze wel anoniem houden. Een enquête is dan een geschikt middel om hier een antwoord op de vinden.

Politieke voorkeuren en woonplaats

Iemands woonplaats kan veel zeggen over hun politieke voorkeur, want vaak zegt een woonplaats iets over iemands inkomen en omgeving. De politieke voorkeuren per woonplaats kunnen dus ook verschillen. RTL-nieuws heeft hier onderzoek naar gedaan en de conclusie getrokken dat er in rijke wijken bijvoorbeeld meer mensen zijn die VVD stemmen, terwijl in armere wijken juist meer mensen op GroenLinks zullen stemmen. Dit zou een interessant onderwerp voor jouw profielwerkstuk kunnen zijn. Daarnaast zou jij ook nog kunnen kijken naar hoe jouw woonplaats verschilt van het landelijke gemiddelde. Als je een enquête uitstuurt, probeer er dan vooral achter te komen hoe jij een gevarieerde groep mensen kan bereiken zodat jouw groep zo representatief mogelijk is.

Politieke voorkeuren binnen jouw school

Je zou daarnaast ook kunnen kijken naar hoe politieke voorkeuren verschillen binnen scholen. Heeft dit dan ook te maken met de wijk waar de school in ligt? En is jouw school heel anders dan het landelijk gemiddelde? Heeft leeftijd hier iets mee te maken? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf kan afvragen en kan meenemen in jouw profielwerkstuk. Volgens de Universiteit van Amsterdam kan jouw politieke voorkeur namelijk ook liggen aan je leeftijd. Van leerlingen uit de tweede klas hecht 49% waarde aan de democratische samenleving, terwijl dit 65% is in derde klassen. Dit komt volgens het onderzoek door meer politieke kennis, meer interesse en vertrouwen in het eigen politieke kunnen. Volgens het onderzoek heerst er ook een groot verschil in voorkeur en interesse tussen verschillende onderwijsniveaus. Hoe dit kan en hoe jouw school hierin staat, is door jou goed te onderzoeken met een enquête.

Heb je vragen of nog hulp nodig met het opzetten van een enquête? Vraag het ons op gammasteunpunt rug.nl.

Laatst gewijzigd:11 december 2023 11:28