Economie
Economie is lastig te definiëren in één zin, maar de Dikke van Dale definieert het als volgt: ‘het geheel van de financiële voorzieningen, de handel en industrie van een land.’ Economie is dus een heel breed onderwerp. Binnen de economie zijn er veel verschillende stromingen, de macro-economie bestudeert de economie als geheel en kijkt bijvoorbeeld naar de arbeidsmarkt van Nederland. Hoe zit dit eigenlijk in jouw klas? Hebben veel klasgenootjes een bijbaantje? De micro-economie daarentegen bestudeert de individuele partijen op de markt, zoals producenten en consumenten, en houdt zich bijvoorbeeld bezig met de beste strategie voor een bedrijf om de concurrentie aan te kunnen.
Onderwerpen binnen economie
Om een leuk en geschikt onderwerp te bedenken voor jouw PWS, kan je nagaan wat je interessant vindt binnen de economie of wat je opvalt om je heen en in het nieuws. Actuele onderwerpen zijn bijvoorbeeld: globalisering, geld (cryptomunten, wisselkoersen), (de impact van corona op) de economische crisis, circulaire economie, robotisering/digitalisering, platformeconomie, vergrijzing, en inkomensongelijkheid. Vervolgens is het belangrijk dat je het onderwerp specifiek maakt. Dit zijn een aantal voorbeelden:
- De invloed van robotisering/digitalisering op de werkloosheid in de zorgsector
- Het consumentengedrag met betrekking op een duurzaam product (vleesvervangers, duurzame kledingmerken)
- De invloed van online winkelen op het consumentengedrag
- Economische factoren (bijvoorbeeld het belastingstelsel) in een land die invloed hebben op de inkomensverschillen
Literatuuronderzoek
Om te beginnen kun je literatuuronderzoek doen. Je kunt uitzoeken wat belangrijk is voor een nationale economie om een goede positie te behouden, wat staat er in de literatuur en wordt dit ook daadwerkelijk toegepast? In de literatuur zie je dat economie veel overlap heeft met andere wetenschapsgebieden. Economie is verwikkeld met politiek; de overheid neemt bijvoorbeeld belangrijke besluiten die invloed hebben op onze economie. Daarnaast heeft het raakvlakken met de sociologie en psychologie; wat vinden consumenten belangrijk?
Enquêtes en interviews
Je kunt zelf onderzoek doen naar de wensen van de consument door middel van enquêtes of interviews. Wat vindt de consument belangrijk? Hoe zie je dit terug in koopgedrag? Zijn consumenten bereid meer te betalen voor duurzame producten? Welke reclames zijn populair? Waar kopen consumenten het liefste hun producten, online of in de winkel?
Experimenten
In de literatuur staan honderden theorieën beschreven, deze theorieën kun je verder uitlichten door experimenten te doen. Er zijn verschillende experimenten die theorieën beter uit kunnen lichten, denk maar eens aan proefjes over het gevangenisdilemma, asymmetrische informatie, of over het agent-principaal probleem. Er zijn veel proefjes te vinden op internet, maar je kunt natuurlijk ook je eigen economie-docent vragen of hij/zij nog een leuk experiment heeft liggen.
Econometrie
De econometristen voorspellen wat er de komende jaren met de economie gaat gebeuren. Deze voorspellingen zijn vaak gebaseerd op verzamelde data. Big data wordt verzameld om de economie te voorspellen, maar kan ook ingezet worden voor het optimaliseren van processen. Jullie kunnen de efficiëntie van processen op school controleren, denk aan de kantine: Is er genoeg personeel in dienst? Hoe lang duurt het gemiddeld voordat scholieren geholpen worden? Het is hierbij van belang dat jullie eerst data gaan verzamelen, misschien heeft de school al data, maar jullie kunnen de data ook zelf verzamelen door middel van het ondervragen van scholieren of bijvoorbeeld door het timen met een stopwatch.
Laatst gewijzigd: | 06 december 2023 14:48 |