Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Biologie

Biologie is een uiteenlopend vakgebied binnen de natuurwetenschappen met ontzettend veel interessante onderwerpen om een profielwerkstuk over te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het effect van sporten op je concentratievermogen, of het effect van omgevingsfactoren op het verouderingsproces. Maar hoe kun je dit soort onderwerpen onderzoeken?

Binnen de biologie is het mogelijk om op verschillende manieren onderzoek te doen. Zo kun je altijd een literatuurstudie doen. Dit is vaak waar je mee begint tijdens je onderzoek. De bedoeling is dat je de literatuur in duikt om achtergrondinformatie over je onderwerp te verzamelen. Goede literatuur is namelijk erg belangrijk om kennis over je onderwerp op te doen en voor de onderbouwing van je beweringen die uit je onderzoek volgen. Er is echter meer mogelijk om te doen tijdens je onderzoek. Soms past het ook om een enquête uit te voeren. Bij deze manier van onderzoek doen wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst die bij de doelgroep wordt afgenomen. Zo is het mogelijk om relevante informatie voor je onderzoek te achterhalen. Als je een onderzoek over chronobiologie doet, is het bijvoorbeeld mogelijk om via een enquête het gemiddelde slaappatroon van leerlingen op jouw school te onderzoeken. Ten slotte is het bij sommige onderwerpen ook mogelijk om zelf een proef in het lab uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van antibioticaresistentie in de E. Coli bacterie.

Hieronder vind je een aantal interessante voorbeeldonderwerpen met advies over wat voor onderzoek je zou kunnen doen voor je profielwerkstuk:

Veroudering

We kunnen meten hoe snel gistcellen verouderen onder verschillende condities. Een belangrijke parameter in veroudering van gisten, wormen, vliegen, muizen en mensen zijn de voedingspatronen. Met de gistcellen kunnen we relatief eenvoudig verschillende voedingscondities testen. Op de RUG kun je zelf onderzoek doen naar de invloed van voeding op de veroudering van gistcellen.

De biologische klok tikt door (effect zomer/wintertijd)

Je biologische klok vertelt je wanneer het bedtijd is en wanneer je op moet staan. Hij vertelt je wanneer het tijd is om aan kinderen te denken en bepaalt wanneer je ongesteld wordt. Wanneer deze ritmes verstoord worden, heeft dat grote gevolgen voor je gezondheid. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de rol van de biologische klok.

Medische microbiologie

Organismen die zo klein zijn dat je ze niet met het normale oog kunt zien, worden micro-organismen genoemd. Je hebt microscopen nodig om ze te kunnen waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, virussen, schimmels en eencellige eukaryoten.

Wil je je profielwerkstuk schrijven voor biologie en heb je vragen? Vul dan het contactformulier in!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48