De MANIAC - Dr. Konstantin Mierau
Van de lezing wordt een opname gemaakt. Deze zal ongeveer een week na de lezing op de site van Spraakmakende Boeken worden geplaatst.
Spreker | Dr. Konstantin Mierau |
Datum, tijd en locatie | 19 september 2024; 19.45 uur; Geertsemazaal, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen) |
In de veelgeprezen roman De MANIAC (2023) gaat Benjamín Labatut aan de slag met Kunstmatige Intelligentie. Op briljante wijze neemt hij lezers mee op een reis van de negentiende eeuw naar het heden, van weefmachines en ponskaarten naar hedendaagse zelflerende programma's. Zodoende werpt hij diepgaande vragen op: wat was de rol van uitzonderlijke genieën in de ontwikkeling van KI? Hoe verhoudt KI zich tot (menselijke) ethiek en moraliteit? Wat staat de mensheid te wachten? Alom tegenwoordig is het contrast van licht en donker; de schittering van superieure intelligentie en de donkere dreiging van haar toepassing. Het is een boek waar je als lezer mee worstelt: het ene moment wil je het in de open haard gooien; het andere moment ben je in de ban.
De MANIAC toont de meerwaarde van literatuur voor het zingeven van het onbegrijpelijke. Het boek kenmerkt zich door een meervoud aan schrijfstijlen: van barokke volzinnen tot puntige journalistiek. Daarnaast mengt Labatut geschiedschrijving en fictie. In de lezing ga ik in op de vragen als: Waarom mengt Labatut deze stijlen en genres? Wat kan Labatut met de literaire vrijheid van de roman bijdragen aan ons begrip van KI? Om hier een antwoord op te geven plaats ik het werk in de context van de literaire tradities van het groteske en het sublieme.
Laatst gewijzigd: | 24 oktober 2024 12:48 |