Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven House of Connections

Terugblik Energy, Tech & Tunes

‘De meeste ondernemers deugen’
21 januari 2025

Duurzaamheid, innovatie en energie: deze thema’s stonden vorige week centraal tijdens Energy, Tech & Tunes. Op het programma stond onder meer een bezoek aan het grootste zonthermiepark in Nederland, een paneldiscussie met groene ondernemers en een vooruitblik op de economische agenda van Nij Begun. Lees hier een verslag over de eerste dag van het evenement. 

Zonneparken zijn steeds vaker te zien in het Nederlandse landschap. Maar hoe zit het eigenlijk met de ecologie in deze met panelen gevulde gebieden? Raymond Klaassen, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en een expert op het gebied van akkervogels, hield tijdens de eerste dag van Energy, Tech & Tunes een interessant verhaal over de biodiversiteit in zonneparken.  

Bedreiging of kans? 

In samenwerking met de provincie Groningen en Novar, een ontwikkelaar van grootschalige duurzame energiesystemen, bracht de RUG-onderzoeker de ecologie van drie grote zonneparken in de provincies Groningen en Drenthe in kaart, en de invloed op de akkervogel. De drie zonneparken verschilden bijvoorbeeld in het beheer van de begroeiing, de afstand tussen zonnepanelen en de mate van natuurcompensatie. 

Met name open akkervogels (zoals veldleeuweriken, ‘de panda van de akkersoorten’) vermijden de zonneparken, zo bleek uit het verhaal van Klaassen. Halfopen akkervogels (zoals de geelgors) profiteren wél van de parken, zeker als zonneparken worden voorzien van hoge, ruige vegetatie. Veel valt of staat bij het beheer van het gebied (hoe wordt er gemaaid of begraasd) en de compensatiemaatregelen voor natuur rondom het park, concludeerde de onderzoeker.

Na het verhaal van Klaassen introduceerde Wouter van Bolhuis (Groninger Energiekoepel) het nabijgelegen Zonthermiepark Dorkwerd aan de aanwezigen. In het park wordt met behulp van 24.000 zonnecollectoren de warmte van de zon opgevangen. Hiermee wordt het water verwarmd dat langs de zonnecollectoren loopt. Met deze warmte voorziet WarmteStad 2.600 huishoudens in Groningen van warm water. Na een korte wandeling richting het park kreeg het gezelschap een uitgebreide uitleg over de techniek achter het grootste zonthermieproject van Nederland.  

Groene ondernemers  

Het bezoek aan het zonnepark werd opgevolgd door een panelgesprek over ondernemen in het Noorden. Vier startups in de energie-industrie vertelden over hun innovaties. De ondernemers hielden zich bezig met zeer diverse activiteiten: van energieopslag door waterkracht en het optimaliseren van vraag en aanbod op het energienetwerk, tot groene waterstof en het opwekken van elektriciteit uit geluid. De panelleden deelden hun oprichtingsverhaal, persoonlijke motivaties en de uitdagingen die ze met hun energie-startup ervaren.

Ook tijdens de ‘Barntalk’ van ENTRANCE stond ondernemen centraal. Jasper Helmantel vertelde over zijn bedrijf Cruydt-Hoeck, een kwekerij voor inheemse zaden en wilde planten. Hij omschreef zichzelf als ‘idealistische realist’. Volgens Helmantel ‘deugen’ de meeste ondernemers (vrij naar het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman). Hij hekelde het beeld dat bedrijven alleen maar geld willen verdienen. Hoewel Helmantel erkent dat het verdienen van een goede boterham noodzakelijk is, wil hij met zijn bedrijf de wereld ook een beetje beter maken. In zijn geval draait het om herstellen van de biodiversiteit in Nederland. 

Economische agenda 

Na het verhaal van Helmantel lichtte kwartiermaker Jakob Klompien in een video-opname de economische agenda van Nij Begun toe. Het maatregelenpakket Nij Begun (‘Nieuw Begin’) is het antwoord van de regering op de parlementaire enquête over de gaswinning. Met de economische agenda mag Klompien ruim 3 miljard euro steken in het versterken van de economie in het aardbevingsgebied. Volgens de kwartiermaker past ‘vervuilende industrie’ niet in de plannen. Hij benadrukte het belang van onderwijs, vooral omdat het aantal technisch geschoolden tot op heden sterk achterblijft. Dit is ook noodzakelijk om de komende vergrijzingsgolf in het Noorden het hoofd te bieden.

In het panel gingen Sieger Dijkstra (voorzitter VNO-NCW) en Helmantel nog kort in op de woorden van Klompien. Dijkstra wees op het belang van een eerlijk speelveld voor duurzame ondernemers. Als groene recyclebedrijven in het Noorden omvallen, omdat het nieuwe plastic uit China goedkoper is, zijn we niet goed bezig, benadrukte hij. Het vraagt om regelgeving vanuit Den Haag en Brussel. Duurzaamheid is op de lange termijn onontbeerlijk, benadrukte Helmantel. De groene ondernemer verwees naar de woorden van Albert Einstein. ‘Als er geen bijen meer zijn, zullen we binnen vier jaar uitsterven,’ zou de beroemde wetenschapper hebben gezegd. Daar draait het uiteindelijk allemaal om, concludeerde Helmantel. 

Energy, Tech & Tunes is een initiatief van de Gemeente Groningen, ESNS en de RUG. Meer informatie over het programma is hier te vinden. 

Laatst gewijzigd:21 januari 2025 16:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024