Skip to ContentSkip to Navigation
Energy

Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022

02 mei 2022

Startup Albatrozz van RUG-onderzoeker Eize Stamhuis is een van de finalisten voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 . Samen met twee andere startups is Albatrozz genomineerd in de categorie ‘Energietransitie’. Op 19 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Floriade 2022. Alle finalisten maken daarbij ook nog kans op de publieksprijs van MKB Nederland.

De Rabobank Duurzame Innovatieprijs is bedoeld voor ondernemers met innovatieve oplossingen die er echt toe doen. De andere twee genomineerden in de categorie Energietransitie zijn HoCoSto en Venturi.

Turbine
Turbine

Albatrozz

Albatrozz werkt aan een techniek om het rendement van windturbines te verbeteren, met name bij lage windsnelheden. Windparken halen nu vaak niet de maximale productie omdat de windturbines vaak met een laag rendement draaien bij lage windsnelheden. Zeevogels zoals albatrossen kunnen goed omgaan met lage windsnelheden. Zij laten hun lange vleugels wiebelen rond de lengteas, oscilleren genaamd. Daarmee zijn de piekkrachten tot twee keer zo hoog en de gemiddelde liftkrachten zo hoog als 125 tot 150 procent van de normaalkracht. Dit principe is na veel onderzoek toegepast op windturbines en daarmee is het Albatrozz-patent vastgelegd.

Rabo Duurzame Innovatieprijs

De Rabobank reikt dit jaar voor de negentiende keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs uit. Uit honderden aanmeldingen zijn nu in vier categorieën drie finalisten gekozen. De vier categorieën zijn Energietransitie, Voedseltransitie, Vitale gemeenschappen & Zorg en Circulair ondernemen. De winnaar van elke categorie ontvangt EUR 20.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen. Rabobank-leden kunnen vanaf 2 mei op hun favoriet voor de Publieksprijs stemmen.

Meer over Albatrozz:

Laatst gewijzigd:19 september 2024 10:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024