Intellectueel Eigendom
Beleid
Gebaseerd op de VSNU/NFU richtlijnen, en tevens de Nederlandse Octrooiwet en CAO van Nederlandse universiteiten, kan het gezamenlijke Intellectueel Eigendomsbeleid van RUG en UMCG worden samengevat in twee hoofdpunten:
-
Publieke erkenning. RUG en UMCG wensen zichtbaar te zijn op octrooipublicaties als (mede-) aanvrager in het geval dat de uitvinding (gedeeltelijk) is gedaan door een medewerker. Dit is relevant voor onze reputatie, PR en ranglijsten.
-
Een redelijke financiële vergoeding. RUG en UMCG verlangen een redelijke financiële vergoeding in het geval dat een (gedeeltelijk) RUG of UMCG octrooi in licentie wordt uitgegeven, of overgedragen, aan een bedrijf of andere derde. Er wordt een marktconforme vergoeding gevraagd, die van geval tot geval zal variëren en die onderhandelbaar is.
Alle onderzoeks-, licentie- en octrooi-overdrachtscontracten worden hierop beoordeeld door de juridische afdeling, voordat ze ter ondertekening worden voorgelegd aan het College van Bestuur van RUG of de Raad van Bestuur van UMCG
Het IE-beleid wordt uitgevoerd door het IP & Business Development team in nauwe samenwerking met de juridische afdeling van RUG (ABJZ) , het UMCG Innovation Center en het Loket Contract Research van het UMCG.
Voor meer informatie neem contact op met ip-info rug.nl of een van leden van het IP & Business Development team
Omgang met intellectuele eigendomsrechten (IER) van medewerkers en studenten
De VSNU en NFU hebben gezamenlijk richtlsnoeren opgesteld over het omgaan met intellectueel eigendom met betrekking tot academische start-ups en de positie van studenten mbt. IER.
IER-Richtlijnen voor start-ups
Het benutten van kennis uit onderzoek bij de kennisinstellingen is belangrijk voor de samenleving, met het oog op de maatschappelijke uitdagingen en economische kansen. Intellectueel eigendom speelt een relevante rol bij het benutten van kennis. Het richtsnoer kan helpen om belemmeringen uit de weg te ruimen bij de omgang met intellectuele eigendomsrechten (IER) richting academische start ups.
IER-richtlijnen voor studenten
Tijdens je studie kan het gebeuren dat je te maken krijgt met intellectuele eigendomsrechten (IER). Maak hier afspraken over, vóór je start met een stage, studieactiviteit of onderzoeksproject. Zo weet je waar je aan toe bent, als een uitvinding, ontwerp of idee een economisch of maatschappelijk gat in de markt blijkt.
De IER-richtlijnen voor universitaire start-ups staan in bovengenoemd 'Richtsnoer IER'. In aanvulling daarop zijn de regels voor studenten nu ook verhelderd, in het 'Addendum Richtsnoer IER en Studenten'.
Laatst gewijzigd: | 03 oktober 2024 10:42 |