Millipede in gebruik genomen
Op 17 mei 2010 is het Millipede cluster in gebruik genomen. Voor de nieuwe gebruikers is er een bijeenkomst georganiseerd waarin Hans Gankema en Fokke dijkstra een presentatie gegeven over de machine en de software. Veel van de informatie staat inmiddels online.
De machine is bedoeld voor algemeen gebruik door wetenschappers van de RUG, die problemen hebben waarvoor een enkele pc niet krachtig genoeg is.
Specificaties
De clusternodes zijn er in drie varianten: 236 'standaard' nodes met
- 12 Opteron 2.6 GHz cores
- 24 GB intern geheugen
- 24 Opteron 2.6 GHz cores
- 128GB intern geheugen
Voor de nog grotere klussen is er 1 node met
- 64 cores
- 512 GB geheugen
Direct gekoppeld aan elke node van het cluster is 110 TByte aan opslagruimte op harde schijven. Onderling zijn de nodes in het cluster verbonden via een 20 Gb/s Infiniband netwerk.
Parallel rekenen
Uiteraard kunt u de machines, waarop Linux als operating system is geïnstalleerd, gebruiken om een groot aantal kleinere jobs uit te voeren. Echter, door gebruik te maken van de snelle netwerkverbinding tussen de nodes, kunt u een job parallel, en dus extra snel, op meerdere nodes tegelijk uit laten voeren. Hiervoor dienen de gebruikte programma's wel aangepast te worden door het toevoegen van MPI-calls. Om te leren om te gaan met MPI organiseert het HPC/V geregeld MPI cursussen. Het HPC/V kan eventueel assisteren met het parallelliseren van programma's.
Meer informatie over het cluster kunt u vinden op de pagina met de documentatie.
Wilt u een account om van het cluster gebruik te maken, vul dan het aanvraagformulier in.
Laatst gewijzigd: | 04 oktober 2024 12:39 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...