Van de redactie

Digitaal

In Carp-magazine* van 18 september jl. (dat overigens geheel in het teken van de overheid stond) las de Pictogram-redactie een artikel met de kop ‘Digitaal archiveren’, over een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat papieren archieven van Nederlandse overheidsinstellingen omzet naar digitale archieven. Want er wordt nogal wat papier geproduceerd in die sector en probeer dan maar eens wat terug te vinden. Maar met de speciaal ontworpen programmatuur van dit bedrijf worden de archieven nu digitaal toegankelijk gemaakt.
Waarom dit artikel de aandacht trok? Toevallig besteden we ook in Pictogram deze keer aandacht aan het digitaal archiveren, maar dan niet van papier, maar van websites. Pictogram had een gesprek met Gerrit Voerman en André Keyzer van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen over het archiveringsproject Archipol. Doel van dit project is het archiveren van internetsites van Nederlandse politieke partijen. Maar hoe archiveer je een website (en waarom eigenlijk)? U leest het in het interview in dit nummer.

En als we dan toch digitaal gaan: de bibliotheken van het hoger onderwijs zijn steeds meer onderhevig aan digitale invloeden. In het bibliothecaire beroepsveld vindt een verschuiving plaats van traditionele bibliotheektaken naar nieuwe ICT-taken. Een bibliothecaris wordt information brooker. UB-onderbibliothecaris Marjolein Nieboer licht de ontwikkelingen toe en vertelt hoe hier op ingespeeld gaat worden in het artikel ‘Professie en professionaliteit in de hoger onderwijs-bibliotheken’.
Digitaal staat ook centraal in het artikel ‘RUG-studenten hebben een digitale identiteit’. Nu hadden RUG-studenten dat al wel, maar dat was een facultaire digitale identiteit. Ze hadden toegang tot het lokale netwerk en een facultair beheerd e-mailadres. Sinds 1 september hebben alle studenten een centrale universitaire loginnaam en wachtwoord en een dito e-mailadres. Projectleider Hans Kuné geeft uitleg over het hoe en waarom.

Nog meer digitaals? Jazeker, het artikel over digitale identiteit gaat naadloos over in het artikel over de nieuwe Studenten Inbelvoorziening. Hiermee halen RUG-studenten een gratis internet-abonnement in huis. Thuis (of waar dan ook overigens) inloggen op het RUG-netwerk… met je centrale loginnaam en wachtwoord. Dat betekent voor studenten nogal wat veranderingen op het digitale front. Vandaar dat de Helpdesk-rubriek deze keer is gewijd aan vragen over de nieuwe centrale computervoorzieningen en de Inbelservice.
Tot slot willen we u nog even wijzen op het digitale archief van Pictogram: www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/rc/frnws.htm. Het zijn digitale tijden.

*Carp: een weekblad over werk en aanverwante zaken (ook op internet: www.carp.nl)

Begin pagina


index Pictogram 5