Mededelingen

RC

Afscheid Leo van der Weele

Leo van der Weele (r) en RC-medewerker Onno van Schalkwijk (l)

Na een actieve loopbaan van bijna 40 jaar heeft Leo van der Weele op 31 augustus jl. afscheid genomen van het RC.
Nadat hij als werkstudent al met de eerste computer in Groningen - de ZEBRA - had gewerkt, begon Leo op 1 juli 1962 bij het Rekencentrum als de eerste programmeur op de ZEBRA. In de jaren zeventig was Leo betrokken bij het ontwerp van het statistisch computerprogramma WESP: ‘Waarlijk Eenvoudig Statistisch Pakket’.
De laatste jaren gaf Leo leiding aan de RC-afdeling Ondersteuning. Artikelen over de ZEBRA en WESP verschenen eerder in Pictogram nummer 1 (2001) en nummer 4 (2000).

 

Afscheid Wim Liebrand

Op vrijdag 26 oktober as. neemt RC-directeur Wim Liebrand officieel afscheid van de RUG. Na 25 jaar verbonden te zijn geweest aan de Rijksuniversiteit Groningen is hij op 1 september jl. begonnen in zijn nieuwe baan als directeur van Stichting SURF, de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek op het gebied van netwerkdienstverlening en ICT (zie ook het interview in het vorige Pictogram-nummer).

Wim Liebrand was sinds begin 1997 directeur van het Expertisecentrum voor Computerondersteund Onderwijs (ECCOO) en sinds begin 1998 directeur van het RC. Daarvoor was hij verbonden aan de faculteit Psychologie, eerst als onderzoeker en later als hoogleraar. Meer informatie over het afscheid van Wim Liebrand is verkrijgbaar bij het RC-secretariaat, tel. (050) 363 8080, e-mail secretariaat@rc.rug.nl.

 

Nieuwe computercursussen

Ook dit najaar heeft het RC weer een uitgebreid aanbod met computercursussen. Vanaf dit najaar wordt overgegaan op Windows 2000 en de pakketten van Office 2000 (Access, Excel, Frontpage, Word).

Nieuwe computercursussen zijn o.a. Nestor: omgaan met de elektronische leeromgeving en Visio 2000: een object-georiënteerd tekenprogramma gericht op het maken van verschillende soorten diagrammen en schema’s.

Naast Excel gevorderd en Word gevorderd is Access gevorderd toegevoegd aan het assortiment gevorderden cursussen. Ook is een stapelcursus Word ontwikkeld, waarbij maandelijks onderdelen van Word in korte, praktijkgerichte workshops worden behandeld. Meer kunt u lezen in het artikel hierover in dit nummer.

Verder biedt het RC ook een aantal specialistische cursussen aan, zoals C/C++, inleiding programmeren, MPI voor High Performance Computing, OpenGL Programmeren en VBA, programmeren in Word.

Site-wide Campus Agreement voor de visualisatie pakketten AVS/Express en AVS5

Dankzij een door de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) afgesloten Site-wide Campus Agreement is sinds kort het gebruik van de visualisatiepakketten AVS/Express en AVS5 financieel zeer aantrekkelijk geworden.

Varkenshart gereconstrueerd uit MRI-data m.b.v.  AVS/Express

De pakketten zijn bestemd voor geavanceerde 2D- en 3D-visualisaties. Voor een pc of werkstation ontwikkelde toepassingen kunnen te zijner tijd ook worden bekeken in de CAVE. Van de software zijn versies voor LINUX, Windows/NT en alle bekende UNIX werkstations, waaronder SGI.

Varkenshart gereconstrueerd uit MRI-data met behulp van AVS/Express.

Voor gebruik binnen de FWN kan men tegen een geringe onkostenvergoeding (€ 11,-) een cd-rom met de software kopen bij het RC Servicecentrum. Andere eenheden van de Rijksuniversiteit Groningen betalen € 500,-. Om de software te kunnen gebruiken, dient een license key bij het faculteitsbureau te worden aangevraagd die twaalf maanden geldig is. De ondersteuning van de software wordt verzorgd door het RC.

Begin pagina


index Pictogram 5