Icy Tea

Nummers

Jan Hemel

In mijn vrije tijd scheelt het vaak geen haar of ik denk helemaal niet aan computers. Maar ja, vrij zijn is vooruitzien, en als je als een van de 500 000 gelukkigen van de Postbank een mobiele telefoon krijgt toegestopt, dan betekent dat wel dat je weer een niet te onthouden tiencijferig nummer paraat moet hebben om aan vrienden en bekenden door te geven. Was ik maar bemiddeld genoeg om me een naamnummer te permitteren, zoiets als 06-janhemel of desnoods 06-7dehemel.

Maar kan het ook niet omgekeerd? Kan ik niet bij het mij opgedrongen nummer een gemakkelijk te onthouden tekst vinden? Stel, de Postbank zou mij het nummer 06-23568526 toebedelen. Als je dan op je telefoon de tekst 06belnujan zou typen, kreeg je mij ook aan de lijn. Helaas zou mij waarschijnlijk ontgaan dat ik op goud zat met zo’n nummer!

U voelt de computer mijn vrijehersenkwabben al binnendringen?

Het is niet zo moeilijk een programma te schrijven dat alle mogelijke alternatieven genereert voor een nummer, als je tenminste weet welke letters het alternatief vormen voor elk cijfer. Die gegevens zijn aan elke moderne telefoon te ontlenen. Het aantal codes dat zo ontstaat is afhankelijk van de cijfers die in het nummer voorkomen (0 en 1 kennen geen alternatieven, de 9 maar liefst vier), maar overschrijdt al gauw de 100 000. Onbegonnen werk dus om die allemaal op het oog te beoordelen. Leek aanvankelijk het genereren van de codes de kern van de klus, nu blijkt dat ik me vooral moet richten op het bepalen van kwaliteitsscores om ervoor te zorgen dat de beste codes voor in de lijst komen, zodat ik niet de hele lijst hoef te bestuderen.

In de meeste nummeralternatieven komen zowel letters voor als (niet vervangen) cijfers. Eerst elke gegenereerde code maar eens splitsen in stukken die alleen uit cijfers of letters bestaan. Nu kennen we per onderdeel een score toe en bepalen daaruit de eindscore. Maar wel: hoe minder onderdelen, hoe hoger de score.

De nummerstukken zijn in principe allemaal moeilijk te onthouden, daar was het immers allemaal om begonnen. Ze krijgen dus een lage score, tenzij alle cijfers gelijk of opeenvolgend zijn, of er een "mooi" getal ontstaat, bv. 4711, 747, of 007. Het samenstellen van deze reeks is persoonsafhankelijk en dus hachelijk. Ook enkele belangrijke jaartallen uit de geschiedenis vind ik, nu ik ze niet meer hoef te kennen, makkelijk te onthouden. Het ijs wordt hier echter steeds gladder. Nummers die er uitzien als jaartallen vind ik sowieso gemakkelijker te onthouden, daarom krijgen alle getallen tussen 1900 en 2100 een bonus.

Nee, de echte problemen geven de tekstgedeelten. Om deze te kunnen toetsen aan een woordenboek besluit ik het hele programma als macro in Word te schrijven, dat immers automatisch in een woordenboek kan zoeken.

Maar als een tekstfragment nu niet één woord is maar een reeks woorden waaruit de spaties zijn weggelaten? Mijn programma zal de letterreeks in alle mogelijke combinaties moeten kunnen opsplitsen om een bruikbare score te kunnen bepalen: vrije tijd voor weken bezet!

Nullen en enen verpesten alles: hiervoor bestaat geen gestandaardiseerd letteralternatief, zodat die ongewijzigd moeten worden overgenomen en elke mooie reeks doorbreken.

Ik test het programma met een kort proefnummer: 464847, om te zien of hij daarin "in huis" herkent. Joepie! Een van zijn alternatieven, "4 mg vis" (homeopathische dosering, lijkt me), blijft misschien nog wel beter hangen. Nu mijn eigen nummer! Gelukkig heb ik geen nullen en enen dus het kan niet mis gaan.

Tussen de eerste 50 kampioenen, allemaal bestaande uit zinloze combinaties van nog-net-woorden, vond ik 06-hip en ui (met daarachter een cijfer dat ik geheim zal houden omwille van mijn privacy).

Nu is het wachten nog op Telfort, tot ze in Lewenborg een GSM-mast gaan plaatsen.

 

Begin pagina


index Pictogram 5