Is er leven na IV?

Excel versus QuattroPro

Dat RUG-medewerkers met het spreadsheet-programma Excel dienen te werken is tot daar aan toe. Maar dat De RUG het licentiecontract met QuattroPro heeft opgezegd, is onverteerbaar. Een ingezonden brief van Dirk Stelder van de Faculteit Economie.

Een beetje spreadsheetgebruiker begrijpt bovenstaande titel meteen. Al sinds het begin van de DOS-tijd, toen wij de eerste Lotus-bloem mochten aanschouwen en eindelijk onze databestanden in het echt voor ons op het scherm zagen en er zelfs aan konden prutsen, gingen we nieuwsgierig met de pijltjestoetsen naar beneden en naar rechts om te kijken waar de spreadsheet ophield. Naar beneden was eigenlijk toen al nooit een probleem want als ik mij goed herinner had Lotus2 toen al maximaal 8192 regels. Naar rechts kwam je minder ver want bij kolom IV (nr. 256) hield het leven op.
Dat vond ik toen al wat merkwaardig, want hoe vaak hebben we in ons academische leven niet met vierkante matrices te maken? Dan heb je uiteraard alle verticale ruimte ook horizontaal nodig, dus wat moet ik met al die regels? Geef mij kolommen! Zoals u weet kregen wij geen extra kolommen maar extra bladen. Heel handig voor allerlei doeleinden, maar waar bleven die kolommen? Nergens! Ik heb mij laten vertellen dat nu bijna twintig jaar na de eerste Lotus zelfs de allernieuwste aangekondigde Excel-versie ons werken aan de grenzen van het weten voorbij kolom IV nog altijd amputeert.

Ik had ernaar geïnformeerd omdat ik voor de zoveelste keer weer eens omhoog zat. Wat doe je dan in zo'n geval? Je zoekt een oude vriend op. Die oude vriend heet QuattroPro. De DOS-versie daarvan was begin jaren negentig Lotus al ver voorbijgestreefd, uiteraard in 3D met meerdere bladen, uitgebreide muisaansturing, zelf aan te passen menu's, geschikt voor zeer grote bestanden via expanded memory, WYSIWYG, en met uitstekende DBASE-opties, die ik soms zelfs nu nog gebruik (probeer maar eens anno nu een .dbf-file met Excel te editen en kom op de koffie).
Met de Windows-versie van QPRO (veel mooiere plaatjes dan Excel en betere export-mogelijkheden) liep ik een paar jaar achter, dus nog een bij ons rondslingerende WordPerfect Office 2000 opgehaald, waar QPRO (versie 9) tegenwoordig deel van uitmaakt.

Oude vriendschappen! Gejuich achter het scherm! Gebak! Je moet het bij Settings wel even instellen, maar druk dan op END RIGHT en je komt met QPRO in kolom ZZZ terecht, ofwel 18.278 kolommen! Het zal toch niet waar wezen? Wel waar!
En wat doet Microsoft? Sabotage! Bij exporteren naar CSV of een ander tekst of ASCII-bestand (ja, dat heb ik nodig, vraag niet waarom) kreunt QPRO even en vliegt eruit. Oorzaak: Windows wil dat niet hebben want anders begint hun eigen Excel bij soortgelijke operaties te kreunen. Wat doet WordPerfect (Corel company om precies te zijn)? Maakt een wraak-ServicePack om het te omzeilen, dat inmiddels al in QPRO-versie 10 is ingebouwd. Wat doet de RUG? Heeft per 1 mei 2001 het licentiecontract van WordPerfectOffice opgezegd, heeft geen Service Pack en krijgt het ook niet meer, en ook geen QPRO-versie 10.

Ik weet, wetenschappers zijn individualisten en je kunt als RUG en RC niet alle software voor iedereen blijven aanhouden. En ik vind hier aan de faculteit wel een potje met geld om als vakgroep zelf dan maar een licentie te nemen, daar gaat het niet om. Maar een spreadsheet dat eindelijk meer dan IV kolommen heeft, dat vind ik anno 2001 nou zo iets elementairs. Het kan toch niet waar zijn dat we als universiteit met minder (Excel) genoegen nemen.

Dirk Stelder
FEW

Geschreven als

  • open protestbrief aan het RC
  • ter algemene verdere verspreiding van het goede IV-nieuws in Pictogram, want velen hebben het probleem en de QPRO-oplossing is bij vrijwel niemand bekend

 

Begin pagina


index Pictogram 3