Beste Wim,
Alex Klugkist - directeur UB schrijft aan Wim Liebrand - directeur RC, informatie- en communicatietechnologie
Ik mag wel zeggen dat ik geschokt ben. Zit ik naar aanleiding van je vorige brief al weken na te denken hoe we onze samenwerking kunnen intensiveren en dan kom je me als een donderslag bij heldere hemel vertellen dat je naar Utrecht gaat als de nieuwe directeur van SURF. Je zult wel hebben gedacht aan het Groningse gezegde "Aander lu bin ook lu". Maar als Drent ben ik daar niet zo zeker van. Buiten de universiteit gaat het soms heel anders toe. Je kunt toch veel beter bij de RUG blijven dan naar zo'n heel andere organisatie overstappen.
Ik zeg maar zo " 't Is beter bie de oel te zitten as mit de oakster te huppen". Denk er nog maar eens goed over na. Je zegt wel dat je hier bij de universiteit hoogleraar blijft, maar desalniettemin zal het bij SURF voor jou veel huppen worden. Blijf je toch bij je besluit, dan feliciteer ik je van harte met je nieuwe functie. Het is ontegenzeggelijk een functie van importantie. Door Henk van Linde als directeur van SURF op te volgen blijft het werk van SURF in goede handen.In je laatste brief deed je mij allerlei suggesties voor de samenwerking van Rekencentrum en UB met Biblionet, de koepelorganisatie van de openbare bibliotheken in de stad en de provincie Groningen. Daar sta ik positief tegenover. We hebben als UB een lange traditie van samenwerking met de Groningse openbare bibliotheken, en ook met andere regionale organisaties als de Groninger Archieven.
Zo bieden we sinds jaar en dag samen met de OB Groningen de Martinikaart aan, een pas waarmee je tegen gereduceerd tarief van de diensten van beide bibliotheken gebruik kunt maken. Samen geven we de Bibliografie van Groningen uit. Als je haar wilt bekijken, ga dan naar
Wanneer je achter de schermen kijkt, zie je dat dat bestand draait op onze bibliotheekcomputer in jouw rekenhal! Samen met jou en met de steun van de lokale en provinciale overheden zou ik de openbare bibliotheekwereld graag behulpzaam zijn bij de omvorming tot netwerkbibliotheek, zoals je voorstelde in je laatste brief. Maar ik vrees dat ik nu eerst op je opvolger moet wachten om dit pad verder te verkennen. Hoewel; misschien blijf je lid van de Raad van Toezicht van Biblionet en kun je in die hoedanigheid aan katalyserende rol blijven spelen.Tot slot nog iets geheel anders: wij zijn bezig met de ontwikkeling van een Digitaal Document Centrum (DDC). Noem het maar een infrastructuur die er voor moet zorgen dat publicaties van onze universiteit beter worden gepresenteerd. Het aantal elektronische publicaties van onze universiteit begint zo langzamerhand de duizend te naderen. Een prominentere presentatie is dus van belang.
En wat wij nog belangrijker vinden is om via dat DDC onderzoekers goed te ondersteunen bij het elektronisch openbaar maken van hun digitale documenten volgens standaards die maximale toegankelijkheid via internet garanderen. Wij zullen daarbij een beroep blijven doen op de kennis die het RC op dat gebied in huis heeft.We willen dat DDC ergens in het najaar een beetje feestelijk ‘lanceren’. Dan hopen we ook het 6.000e (misschien wel het 7.000e, want het gaat nu heel snel) elektronische tijdschrift te vieren en misschien de drie miljoenste titelbeschrijving. We willen dat doen met een congresje. Ik zou je nu reeds willen vragen dan naar de alma mater terug te keren en acte de présence te geven.
Beste Wim, laten we elkaar niet uit het oog verliezen. Er valt nog zoveel samen te doen, ook als je in Utrecht bent. Ik hup graag nog een beetje met je mee.
index Pictogram 3