Beste Alex,
Wim Liebrand - directeur RC, informatie- en communicatietechnologie - schrijft aan Alex Klugkist - directeur UB
Het zal ook jou wel zijn opgevallen dat de positie van de RUG in de Noordelijke regio de laatste tijd prominent in het nieuws is. Zo gaat de jaarlijkse aprilgrap van een plaatselijke krant over het educatieve erotisch centrum van de RUG, en wordt in de pers gemeld dat de vrijgestelde hoogleraarvrouwen, ‘enen schoonen tuinierstaak in den Hortus wacht’. Dit zijn leuke nieuwtjes voor de mensen, maar de associaties die hier impliciet aan het RUG-imago worden gekoppeld zijn nogal frivool. Ik heb begrepen dat we dat niet willen.
Willen we überhaupt iets met de regio? Ja, in het zogenaamde ‘Mission Statement’ van de RUG staat in normaal Nederlands het volgende: De RUG is de enige universiteit in het Noorden van Nederland. Zij voelt daarom een bijzondere verantwoordelijkheid voor de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de regio.
Kan het zijn, Alex, dat hier een speciale taak voor de UB en het RC is weggelegd? Kennelijk is de regio van mening dat de RUG wel wat meer kan betekenen voor het achterland. Misschien is dat wel zo, maar een deel van het probleem is ook dat wij als Grunnegers niet regelmatig publiekelijk vertellen wat er wél gebeurt. Zo weet ik bijvoorbeeld niet echt wat de UB in de regio doet. Dat zal ook voor jou richting RC gelden.Welnu, het RC helpt al enige jaren middelbare scholen met hun netwerkaansluitingen, we geven deze scholen zowel technische ondersteuning, als consultancy bij het systeembeheer, als ook trainingen in het gebruik van diverse applicaties. Daarnaast geven we met enige regelmaat de computers die voor het zware werk zijn afgeschreven aan scholen en ook asielzoekerscentra. Voor de stimulering van de economische ontwikkeling stellen we een deel van onze speciaal daartoe uitgeruste rekenhal ter beschikking, zodat op die plek de verschillende netwerkinfrastructuren van de providers aan elkaar gekoppeld kunnen worden; de ‘Groningen Internet Exchange’. Ook participeren we heftig in het regionale internet-kenniscentrum ICT@NN.
Al deze activiteiten hebben weinig tot niets te maken met de primaire taak van het Rekencentrum: de ICT-ondersteuning van onderwijs en onderzoek aan de RUG. Het gebeurt omdat we een speciale verantwoordelijkheid voor de regio voelen. Desalniettemin denk ik dat we er nog een schepje bovenop zouden kunnen doen. Het betreft de bibliotheken in de regio. Het is mij opgevallen dat daar nog veel werk op ICT-terrein gedaan kan worden.
Dat is bij uitstek iets dat we mooi samen zouden kunnen oppakken. Zo is het bij veel lokale bibliotheken niet mogelijk om via het internet de catalogus te raadplegen, laat staan dat er via het internet reserveringen kunnen worden doorgegeven. Veel bibliotheken moeten het bovendien stellen met een armzalig (ISDN-)telefoonlijntje naar het internet. De koppelingen met scholen in de buurt wachten voor een deel op Kennisnet en als Kennisnet al een verbinding heeft aangelegd, zijn de gebruikers ontevreden over de bandbreedte en de diensten die Kennisnet levert.
Omdat deze regionale bibliotheken wel een belangrijke rol op educatief en cultureel gebied spelen, lijkt het mij aan ons om ze - waar mogelijk en gewenst - te helpen bij hun transformatie naar de netwerkbibliotheek. Als jij nu helpt bij die catalogi dan werp ik me op de netwerkinfrastructuur. Natuurlijk is dit iets dat we niet alleen kunnen bereiken. Daartoe hebben we ook de steun van de provinciale overheden en enkele nationale instanties nodig. Maar die behoren een dergelijk initiatief alleen maar toe te juichen. Doe je mee?
index Pictogram 2