Beste Wim
Alex Klugkist - directeur UB schrijft aan Wim Liebrand - directeur RC, informatie en communicatietechnologie
Je hebt het natuurlijk al lang gehoord: er staan belangrijke ontwikkelingen te gebeuren. De Stichting PICA, sinds de jaren tachtig basis voor onze landelijke informatie-infrastructuur en lokale bibliotheekautomatisering, gaat eind 2000 over in Amerikaanse handen.
Wat is het geval: de oude Stichting PICA heeft zich enige tijd geleden opgesplitst in een nieuwe Stichting met daaronder ressorterend PICA BV. Eind 1999 heeft OCLC een minderheidsbelang in deze BV verworven. Eind 2000 wordt opnieuw een aandelenpakket door OCLC gekocht, waarmee zij dan een meerderheidsbelang verwerft. Wat of wie is OCLC? Het gaat om het ‘Online Computer Library Center’, een not for profit-instelling die haar hoofdkantoor in Dublin, Ohio heeft en wereldwijd bibliotheek- en informatiediensten aanbiedt. In feite doet OCLC hetzelfde als PICA, maar dan op veel grotere schaal. Bij OCLC werken zo'n 1.200 mensen, ruim twintig keer zoveel als bij PICA. Tot dusver is het OCLC, behalve in het Verenigd Koninkrijk, niet gelukt goed door te dringen in Europa. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de pluriformiteit van het Europese continent en de verschillende talen en culturen; OCLC is sterk Angelsaksisch gericht en vooral succesvol in landen met Engels als voertaal.
PICA daarentegen heeft wel een goede entree in Europa weten te maken. In de tachtiger jaren ging ongeveer de helft van alle Duitse wetenschappelijke bibliotheken gebruikmaken van de informatiediensten van PICA. In de negentiger jaren kwamen daar de Franse wetenschappelijke bibliotheken bij. Zowel in Duitsland als in Frankrijk worden maandelijks nieuwe bibliotheken op PICA-systemen aangesloten.
Zodoende zijn OCLC en PICA aantrekkelijke partners voor elkaar en hopelijk komt het de komende jaren daadwerkelijk tot een goede en vruchtbare samenwerking, waarbij OCLC kan profiteren van de “Europese expertise” van PICA en PICA van de mondiale, organisatorische ervaring van OCLC. De Nederlandse bibliotheekwereld verwacht in ieder geval veel van deze samenwerking, wat blijkt uit de vele discussies van de afgelopen tijd over de relatie OCLC - PICA.
In onze laatste brieven spraken we over de ontwikkeling van visie en beleid, waarbij jij er terecht op wees dat het van belang is beleidsontwikkeling zowel op lokaal als nationaal en internationaal niveau te laten plaatsvinden. Universiteiten, rekencentra en bibliotheken zijn “global institutions”. Wat wij hier in Groningen doen verschilt niet wezenlijk van wat er elders op de wereld gebeurt.
Op 18 en 19 mei jl. waren de directeuren van de universitaire rekencentra en de directies van de universiteitsbibliotheken in een conferentiecentrum in St. Michielsgestel om daar samen met PICA en OCLC de koers van de wetenschappelijke informatievoorziening voor de komende jaren te bespreken en uit te zetten. Circa vijf jaar geleden is een vergelijkbare bijeenkomst gehouden. Toen is de beleidsagenda opgesteld voor de Nederlandse Wetenschappelijke Bibliotheek 2000. Die beleidsagenda wordt op grond van de recent gehouden discussies aangepast en vertaald in een actieplan voor de komende vijf jaar.
Helaas kon jij wegens andere verplichtingen op 18 en 19 mei niet aanwezig zijn. Eigenlijk wilde ik je in deze brief uitvoerig over de resultaten van de conferentie informeren, maar dat zou te ver voeren. Laat mij volstaan met het noemen van belangrijke actiepunten voor de komende jaren: het maken van voorzieningen voor elektronisch uitgeven en het inrichten van “open archieven”. Verder was het kernwoord ‘integratie’: van bibliografische gegevens en full text in wetenschapsnetwerken, van digitale informatie in de elektronische leeromgeving en van “library content” in informatiesystemen als OZIS. Daarnaast gaven PICA en OCLC inzicht in de activiteiten die zij de komende jaren willen ontplooien.
Wat in St. Michielsgestel werd besproken en afgesproken sluit naar mijn mening goed aan bij de beleidsvoornemens die wij in het kader van ICT2005 en anderszins hier in Groningen bezig zijn te ontwikkelen. Er is voor de komende jaren veel werk aan de winkel. Een mooie uitdaging voor ons als vijftigers, Wim, om daar goed op in te spelen en leiding aan te geven.
index Pictogram 3