EduSite van Eccoo groeit nog steeds
Sanne Meeder s.meeder@eccoo.rug.nl
Saskia Noordewier s.noordewier@eccoo.rug.nl
Ruim een jaar geleden is het Eccoo, in opdracht van SURF Educatie (een nieuw programma van de Nederlandse universiteiten en hogescholen met als doel vernieuwing van het hoger onderwijs met behulp van ICT), begonnen met het maken van de EduSite. De EduSite is afgelopen jaar uitgegroeid tot een overkoepelende site op het gebied van ICT en Hoger Onderwijs. In dit artikel zal de huidige stand van zaken beschreven worden, de weg daar naar toe, welke hobbels we tegenkwamen en de weg waarop we verder gaan.
In juni 1999 ging de EduSite de lucht in. De site bevatte een up-to-date agenda met congressen in binnen- en buitenland, een lijst met geordende links naar relevante websites en een nieuwsrubriek met wekelijks nieuwe berichtjes over bijvoorbeeld lopende projecten, tenders, onderzoek en software -ontwikkelingen. Bewust was er gekozen klein te beginnen, om vervolgens stapsgewijs de content van de EduSite uit te breiden. Zo is er bijvoorbeeld een rubriek toegevoegd met vacatures op het gebied van ICT en Onderwijs. Ook is er gestart met een regelmatig wisselende, prikkelende column. Een andere rubriek die in de loop van de tijd is toegevoegd is de ‘spotlight’, die maandelijks het ICT- en Onderwijsprofiel van een universiteit of HBO-instelling belicht. De doelgroep van de EduSite bestaat uit SURF Educatie-contactpersonen, onderwijscoördinatoren, studierichtingcoördinatoren, ICT-beleidsmedewerkers, docenten, onderwijskundigen en andere geďnteresseerden in ICT & Onderwijs. Uit bezoekers-/gebruikersonderzoek blijkt ook dat de meeste van onze bezoekers tot deze doelgroep behoren. Wat daarbij opvalt is dat docenten de site nog weinig bezoeken. Dit is een van de uitdagingen waarmee we rekening houden bij de vervolgontwikkelingen. Deze zijn in volle gang en zullen hierna beschreven worden.Vernieuwing
In het traject tot nu toe hebben we regelmatig geëvalueerd. We hebben bezoekers naar hun mening gevraagd over de site. Daarnaast reflecteren we zelf op de site en de manier van werken. De bevindingen zijn overwegend positief. De EduSite wordt als centrale plaats gezien voor informatie over ICT en Hoger Onderwijs. Veel bezoekers gebruiken het regelmatig als informatiebron en leveren zelf informatie aan. Reden genoeg dus om door te gaan met het maken van de EduSite! Terwijl we de huidige site wekelijks up-to-date houden met nieuwe informatie, zijn we bezig met het ontwikkelen van een vernieuwde EduSite. Deze vernieuwde EduSite wordt ontwikkeld om een aantal belangrijke wensen en uitdagingen te realiseren, zoals:
- De eerder genoemde doelgroep van docenten beter bereiken.
- Bezoekers moeten op een eenvoudige en snelle manier informatie op de site kunnen plaatsen. Dit is nu nog niet het geval, wat resulteert in weinig aanmeldingen van informatie en veel (redigeer-)werk voor de redactie, als er wel aanmeldingen zijn.
- Bezoekers moeten “special interest”-groepen kunnen vormen. Zo’n groep moet toegang krijgen tot een eigen gebiedje op de site waar ze helemaal zelf voor verantwoordelijk zijn. Er blijkt behoefte aan deze mogelijkheid gezien de aanvragen. Op de huidige site wordt dit geregeld via subsites. Het probleem daarbij is echter dat de eindredactie bij de EduSite-redactie ligt. Dit is niet wenselijk.
- De site moet, zo mogelijk, nog dynamischer worden. Dit kan door meer interactie, het opnemen van stellingen…
- De hoeveelheid informatie neemt zoveel toe, dat het nodig wordt de site beter navigeerbaar en beter doorzoekbaar te maken.
Bovengenoemde uitdagingen vormen de basis voor het ontwikkelen van de vernieuwde EduSite. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de mogelijkheden om de site meer af te stemmen op de interesses van elke persoonlijke gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld door de gebruiker naar zijn interesses te vragen en afhankelijk daarvan andere informatie te presenteren. Binnen de vervolgontwikkelingen zal ook een nieuw design voor de site ontwikkeld worden. Veel van bovengenoemde uitdagingen vallen binnen het bestek van een virtuele community. Om dit vorm te geven is samenwerking gezocht met KPN, ICT@NN en SURFnet.
Website EduSite Coryfeeën
De EduSite is dus volop in ontwikkeling. De vernieuwde site zal medio oktober de lucht in gaan. U zult hiervan op de hoogte gesteld worden via Pictogram. Tot die tijd kunt u natuurlijk nog terecht op de huidige site. U kunt er bijvoorbeeld in de columns van de Groningse coryfeeën Hans Kuné en Willem Hofstee opzienbarende meningen lezen over het gebruik van ICT in het onderwijs. Of u vindt er de links op het gebied van elektronische leeromgevingen, een onderwerp dat binnen de RUG momenteel in de belangstelling staat.
N.B.
Ideeën, relevant nieuws of andere reacties zijn welkom bij de redactie: Sanne Meeder & Saskia Noordewier (edusite@surf.nl, tel 050-3637440)
Op de homepage kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief waardoor u wekelijks via mail op de hoogte gehouden wordt van de wijzigingen op de EduSite.
index Pictogram 3