Visie: een illusie?

Symposium 35-jarig bestaan RC

Leo van der Weele
l.t.van.der.weele@rc.rug.nl

Ter gelegenheid van zijn 35-jarig bestaan organiseerde het RC een symposium "Visie: een illusie?" waarin verwachtingen over de toekomst van de ICT in een historisch perspectief werden geplaatst. Dr. H.J. van Linde, directeur Stichting SURF en oud-directeur RC, vond in zijn voordracht "RC: kind van de berekening" 35 jaar een opmerkelijk aantal om te vieren. Hij zag daarvoor twee mogelijke redenen: het instituut zou 40 jaar niet halen of het gaf blijk van een groot zelfbewustzijn. Uit de voordracht van de huidige directeur, Prof. Dr. W.B.G. Liebrand, bleek dat het laatste het geval was: de ICT is zich enorm aan het ontwikkelen en het RC wil tonen dat het klaar staat de uitdagingen op te pakken.

Van Linde schetste, gelardeerd met veel anekdotes, hoe het Rekencentrum begon met één computer, de ZEBRA, die al het rekenwerk voor de hele universiteit uitvoerde. Hij appelleerde aan nostalgische gevoelens door de computermensen te scheiden in 'mannen', die de Appelstraat hadden meegemaakt, en 'jongens', die pas daarna in de computerwereld waren terechtgekomen. Illustratief voor de pionierstijd van de Appelstraat was dat de directeur van het Rekencentrum, Prof. Dr. D.W. Smits, in ruil voor verbeteringen aan het 'Betriebssystem' stukjes 'Festspeicher' kreeg van Telefunken. Van Linde liet zien dat na een dip in de jaren tachtig, toen de exacte wetenschappen zich heftig verzetten tegen het beleid méér te doen dan rekenen, het Rekencentrum is uitgegroeid tot een centrum dat alle facetten van de ICT aankan.

Prof. Dr. W.H.F.W. Wijnen van de universiteit van Maastricht vertelde in zijn lezing "Onderwijs: tussen RC en ICT?" hoe hij als directeur van het COWOG was begonnen met multiple choice-tentamens te verwerken met koffers vol ponskaarten. Vervolgens schetste hij hoe 'de computer' uitgroeide tot een middel voor onderwijsvernieuwing. Hij daagde zijn gehoor uit met stellingen om aan te tonen dat de ICT slechts onderwijsvernieuwend kan werken als het méér zou bieden dan vervanging van de docent. Uit de discussie bleek dat dit concept bij de RUG reeds wordt opgepakt.

Begin pagina

Ir. C.A.M. Neggers, directeur SURFnet bv en voormalig medewerker van het Rekencentrum, gaf in zijn lezing "ICT en netwerken" een beeld van de spectaculaire groei van het netwerk. De huidige snelheid en de verwachting voor de komende jaren maken het voor de RUG absoluut noodzakelijk snel een infrastructuur te bouwen die hierop inhaakt, gaf hij als dringende boodschap mee.

Liebrand sloot het symposium af met een lezing "Het 35-jarige RC: vijf generaties jong!". Hij had een model ontwikkeld waarin steeds perioden van 7 jaar voor een generatie computers en voor de rol van het Rekencentrum waren te onderscheiden. Refererend aan Leviticus betoogde hij dat er steeds een periode van 6 jaar is om activiteiten te ontwikkelen, gevolg door een jaar 'transitie'. Hij gaf zicht op de uitdagingen in de net begonnen periode, maar voorzag de transitie naar de volgende periode vanaf 2006 van een vraagteken.

Aldus werd het gehoor geboeid door een terugblik op de 35 jaar die het RC heeft bestaan en de uitdaging die de ICT vormt voor de komende jaren. "Ondanks die vijf generaties, blijft het RC echter jong. De nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen neemt niet af", schreef Prof. Bleumink, voorzitter van het College van Bestuur, in het voorwoord van het programmaboekje.

Het verleden en de toekomst waren ook terug te vinden in de samenstelling van de bezoekers van het symposium. Oud-gebruikers en oud-medewerkers uit de Appelstraat-periode en jeugdige ICT-werkers haalden herinneringen op tijdens de receptie en filosofeerden over de toekomstige ontwikkelingen.

De samenvattingen van de lezingen en de geschiedenis "Van Rekencentrum tot RC" zijn gebundeld in een fraai uitgevoerd programmaboekje. Het programmaboekje is gratis te verkrijgen bij het RC-secretariaat: telefoon: 050 – 363 8080, e-mail: secretariaat@rc.rug.nl

 


Index pictogram 1

Begin pagina