2000 en alles werkt!

Korte evaluatie van het millenniumproject

Jeroen Wouda
w.j.wouda@eccoo.rug.nl

Na een erg rustige Oudejaarsnacht voor de aanwezige medewerkers van de universiteit besloot het ingestelde Centraal Millennium Crisisteam om 01.00 uur om iedereen thuis verder te laten vieren. Geen van de gevreesde grote problemen deed zich namelijk voor binnen de universiteit bij de overgang naar 1 januari 2000. Waren alle inspanningen en investeringen dan voor niets?

Probleem

Dat het millenniumprobleem niet enkel een verdekte marketingtruc was, bleek al snel bij het testen van pc’s en apparatuur: naast oudere apparaten bleken sommige recentelijk aangeschafte pc’s de overgang naar 2000 niet te ondersteunen. Enkele voorbeelden van problematische apparatuur: X-500 server (namen en adressen RUG-medewerkers), PP-server (elektronische mail) en NIRA (toegangsbeveiliging).

Al snel bleek dat het millenniumprobleem in apparatuur verbleekte bij de inspanning die geleverd moest worden om problematische software millenniumbestendig te maken. Voor minder belangrijke software werd, o.a. uit tijdsoverweging, dan ook afgegaan op verklaringen van de leverancier. Hieruit bleek wel dat sommige softwarehuizen een slaatje probeerden te slaan uit het millenniumprobleem door ineens de ondersteuning voor oudere versies af te schaffen. Dit was echter eerder uitzondering dan regel. De meeste leveranciers zorgden voor kosteloze updates of patches om software probleemloos om te laten gaan met het jaartal 2000. Enkele voorbeelden van problematische software: ARBO upgrade (registratiesysteem Arbo- en Milieudienst) en Micropost (postregistratie).

Begin pagina

Zegeningen

Na een korte inventarisatie langs de universitaire eenheden is gebleken dat binnen de universiteit zeer beperkte overlast is ontstaan door het millenniumprobleem, die op geen enkele locatie gevolgen heeft gehad voor de belangrijkste bedrijfsprocessen. Bij deze overlast moet gedacht worden aan verkeerde jaartallen in faxapparaten, schakelpanelen, logbestanden etc.

Het gevreesde scenario dat de optelsom van alle kleine problemen tezamen een groot probleem zouden vormen is dan ook niet uitgekomen.

Bovenop het behalen van het beoogde resultaat heeft het millenniumproject voor de universiteit nog een aantal positieve neveneffecten opgeleverd. Zo hebben veel faculteiten voor het eerst volledig zicht op de aanwezige apparatuur en software en is op veel plaatsen het hardware- en softwarebestand geschoond van oudere apparatuur en van pakketten die door niemand meer gebruikt werden. Bovendien zijn door een aantal eenheden investeringen naar voren gehaald, zodat de universitaire ICT-omgeving gemoderniseerd is en weer jaren vooruit kan.

Tenslotte hebben de inspanningen binnen het project in het kader van de continuïteit ertoe geleid dat op een aantal locaties versneld structurele noodstroomvoorzieningen zijn getroffen. De door de meeste eenheden ontwikkelde continuïteitsplannen zijn bovendien in de toekomst inzetbaar bij mogelijke calamiteiten.

Mogelijke gevolgen

Achteraf valt niet exact vast te stellen wat er zou zijn gebeurd, als alle inspanningen niet zouden zijn verricht. Er kan in ieder geval geconstateerd worden dat door de gedegen voorbereidingen van een groot aantal universitaire medewerkers geen noemenswaardige problemen zijn opgetreden.

Medewerkers die betrokken waren bij het millenniumproject hebben dan ook overwegend positieve gevoelens over het ontbreken van aantoonbare problemen als gevolg van het millenniumprobleem. Een van hen formuleerde het als volgt: "Ik zie het als een bevestiging dat ik mijn werk goed gedaan heb".


Index pictogram 1

Begin pagina