Mededelingen

RC

Webgenerator voor de RUG-huisstijl

Momenteel is het niet eenvoudig om een website te maken die voldoet aan de RUG-huisstijl. Met name het maken van de menuknoppen (met een tekenprogramma) is veel en precies werk. Op termijn zal het nieuwe webplatform (zie de vorige Pictogram) u in dat opzicht waarschijnlijk veel werk uit handen nemen. Maar nu al maakt de nieuwe versie van de webgenerator van dit pokkenwerk een fluitje van een cent.

Nieuwe versie 

Aan het begin van dit jaar kon u in Pictogram (jaargang 1, nr.6) lezen over een ‘Generator voor websites in de RUG-huisstijl’, waarmee het weinig werk is om het skelet van een website bestaande uit framesets, menuknoppen etc. te laten genereren. Aan de gegenereerde (lege) pagina's kan later de gewenste inhoud worden toegevoegd die dan automatisch in de huisstijl staat.
Inmiddels wordt de generator veel gebruikt, zowel door faculteiten en diensten, als door het Bureau van de Universiteit. Helaas kon de kwaliteit van de gegenereerde pagina's nog niet altijd wedijveren met het ambachtelijke handwerk. Daarom is er een handiger en krachtiger versie van de generator gemaakt door Jan Kraak in samenwerking met het EPC. Hiermee is ondertussen de vernieuwde website van het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie (www.rug.nl/cit/organisatie/pictogram/archief/hpc) gemaakt.

Verbeteringen en uitbreidingen 

Er is uitvoerig overleg geweest met de makers van het programma ImageMagick, dat door de generator gebruikt wordt om de images te maken. Dit resulteerde in de verwijdering van een reeks bugs. De gebrekkige staartletters zijn nu verbeterd. Bovendien is het nu mogelijk een URL van een bestaande HTML-pagina op te geven voor een menuknop zodat de webgenerator geen lege pagina hiervoor genereert. De namen van de gegenereerde pagina's kunnen zelf gekozen worden, en er is plaats voor eigen logo's en andere identificaties (binnen de RUG-huisstijl).
Met de eerste versie kon men slechts één knooppunt van de boomstructuur van een website maken, met deze nieuwe versie kunt u (via een invoerfile) in principe alle knooppunten van een boomstructuur met bijbehorende links specificeren en laten genereren. Tenslotte is de foutmelding en de gebruiksaanwijzing verbeterd.

Bereikbaarheid

De generator is onder meer bereikbaar via de EPC-site en is te bedienen via een invulformulier (gemakkelijk bij incidenteel gebruik) of via een invoerfile (handig bij herhaald en/of geavanceerd gebruik). Korte tijd nadat u op een van beide wijzen de generator van invoer hebt voorzien, krijgt u het resultaat teruggestuurd in de vorm van een tar-file die u vervolgens met een programma als Winzip of tar kunt uitpakken. U kunt de gegenereerde resultaten met een willekeurige (HTML-)editor bewerken, en ze zijn ook uitstekend in combinatie met FrontPage te gebruiken.

LDAP: nieuw elektronisch RUG-adresboek

De oplettende gebruiker van Pegasus Mail bij de universiteit heeft het misschien al opgemerkt: sinds enige tijd is in het menu ‘Adressen’ van het mailprogramma een nieuwe optie te zien: ‘LDAP client’.
Het gaat hier om een nieuw adresboek van de RUG dat nog beter functioneert en nog vollediger is dan de bestaande elektronische adresboekvoorziening. Het is dan ook de bedoeling dat LDAP in de toekomst de plaats inneemt van het huidige overzicht van adresboeken van de RUG. De LDAP-optie zal dan ook via een knop in de werkbalk van Pegasus Mail te bereiken zijn. LDAP is vrij eenvoudig in te stellen zodat de thuisgebruiker via OPRIT ook over de adresinformatie van de gehele universiteit kan beschikken.
Een ander groot voordeel van LDAP is dat de zoekmethode m.b.t. personen binnen de RUG via Internet gebruik maakt van hetzelfde adresboek. Dit betekent een flinke verbetering van de bereikbaarheid van RUG-medewerkers voor externen.
Wanneer een RUG-medewerker zichzelf niet in het LDAP-adresboek kan vinden, dan kan dit worden gemeld bij het lokaal IT-beheer van de faculteit of dienst. Over niet al te lange tijd zullen de studentgegevens ook in de LDAP-adresboeken worden opgenomen. 

RC-cursusinformatie

Het rooster met de RC-computercursussen voor het komend voorjaar is te vinden op http://www.rug.nl/cit/organisatie/pictogram/archief/cit/frcurs.htm. Deze pagina is te bereiken via Internet door op de homepage van de RUG op de link RC Informatie- en communicatietechnologie te klikken, gevolgd door de optie Cursussen.
De folder met het cursusrooster wordt binnen de universiteit verspreid en is o.a. verkrijgbaar bij:
het RC Servicecentrum, Landleven 1, tel. 363 80 40 en
in de RUG-winkel, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26, tel. 363 27 00.
Dit zijn ook de twee plaatsen waar u zich kun inschrijven voor een cursus en waar de kosten voor de cursus kunnen worden voldaan (RUG-medewerkers kunnen zich ook vanaf de werkplek inschrijven, betaling geschiedt per interne bestelbon).

Zernikeborg: nieuw gebouw voor het RC

Ter gelegenheid van de start van de bouw van de Zernikeborg heeft RUG-bestuurder de heer Kooijman op 11 december de eerste paal geslagen van het gebouw. De Zernikeborg wordt het nieuwe onderkomen van het RC.
Behalve het RC zullen ook ICT@NN en KPN Research in het nieuwe gebouw worden ondergebracht. In de Zernikeborg is tevens ruimte gereserveerd voor een CAVE, een voorziening voor virtuele visualisatietoepassingen. De start van de bouwwerkzaamheden van de Zernikeborg van het afgelopen najaar is tevens het startsein van een facelift die het Zernikecomplex de komende tien jaar zal ondergaan. De Zernikeborg moet eind volgend jaar gereed zijn.

 

Begin pagina

UB

Nieuwe elektronische bestanden bij de UB

Bijna wekelijks worden nieuwe bestanden toegevoegd aan het toch al enorme aanbod van elektronische databases en full-text beschikbare tijdschriften dat via de website van de Universiteitsbibliotheek raadpleegbaar is.
Regelmatig zijn er ook zogeheten trials beschikbaar: bestanden die voor kortere of langere tijd op proef te doorzoeken zijn. Zo zijn vanaf 22 november jl. drie databases beschikbaar op het gebied van de psychologie en aanverwante disciplines. Een hiervan is PsycINFO, het bekende vlaggenschip van de American Psychological Association (APA).
Speciale aandacht verdient ook de nieuwe database e-psyche, pas recentelijk opgestart en bedoeld als belangrijke concurrent van PsychINFO. E-psyche geeft uiteraard slechts recente titels, terwijl PsychINFO teruggaat tot 1887.


Elsevier ScienceDirect  

Sinds augustus 2000 hebben alle medewerkers en anderen binnen het RUG-domein (inclusief OPRIT-abonnees) toegang tot alle on line tijdschriften van Elsevier, via het zogenaamde ScienceDirect-platform. Deze voorziening biedt de gebruiker grote mogelijkheden, waarvan we er hier enkele op een rijtje zetten.

Persoonlijke profielen

Elke RUG-gebruiker heeft de mogelijkheid een aantal ‘persoonlijke’ profielen aan te maken. Tot de faciliteiten van zo’n profiel horen bijvoorbeeld:

ScienceDirect heeft twee gebruiksmodi. Direct bij binnenkomst op www.sciencedirect.com kun je kiezen voor de ‘group-wide login’ of voor ‘personal login’. In dat laatste geval wordt gevraagd naar username en password. Door op Account te klikken en een aantal gegevens in te vullen, komt de gebruiker in de modus waarin een persoonlijk profiel aangemaakt kan worden.

‘Choose your home page’ 

Voor bepaalde vakgebieden zijn speciale startpagina's beschikbaar, met nieuws en andere op de doelgroep toegesneden kwesties. Op dit moment is de keuze nog beperkt tot ‘Marine Science & Technology’ en ‘Physics & Astronomy’.

‘Search interface’
Door de zoekinterface die Elsevier over de ScienceDirect-database heeft gelegd, is het bestand ook interessant als bibliografische databank. Het grote aantal toegevoegde records uit diverse bronnen maakt het artikelenpakket enorm groot: de teller staat nu op 1,2 miljoen.

Nieuwsbrief

Het is mogelijk een abonnement te nemen op de maandelijkse nieuwsbrief SD Connect.

Links:

Business Source Premier

Het al jaren veel gebruikte bestand ‘Business Source Elite’ is per 1 november vervangen door ‘Business Source Premier’. BSP is een bibliografisch bestand op het gebied van de bedrijfskunde en managementstudies, dat tevens van zeer veel artikelen de volledige tekst bevat.
Het bevat ten opzichte van BSE enkele nieuwe tijdschrifttitels, maar het grootste verschil met BSE zit hem in enkele honderden ‘Country Reports’ of ‘Country Profiles’ van de ‘Economist Intelligence Unit’ (zoeken via EIU* in het ‘magazine’- veld) en ‘Wharton Econometric Forecasting Associates’ (WEFA). Ook deze zijn ‘full-text’ in het bestand beschikbaar. Het is toegankelijk via De gebruiksstatistieken van EBSCOhost laten overigens een voortdurende stijging zien van het gebruik van deze databases (naast BSP ook Academic Search Elite), vooral sinds alle ruim 2.500 titels met hun holding in de OPC zichtbaar zijn gemaakt. In de maand september bijvoorbeeld zijn er 4.200 full-text-artikelen gebruikt (met in totaal 32.000 pagina's).

EconLit van SilverPlatter/ERL naar EBSCOhost 

Het bestand EconLit (‘Economic Literature Index’), de toonaangevende bibliografie op het gebied van de economische wetenschap, wordt niet meer via het aloude SilverPlatter/ERL- platform aangeboden, maar via een andere leverancier, EBSCOhost.
De inhoud van EconLit bij EBSCOhost is identiek aan die van de SilverPlatter-versie. Sommige functies ontbreken nog, zoals het opslaan en terugroepen van zoekprofielen. Daar staat tegenover dat EconLit nu ook tegelijk met Business Source Premier kan worden doorzocht, waardoor voor Economie/Bedrijfskunde als het ware één groot literatuurbestand beschikbaar is. Bovendien is in veel gevallen de volledige tekst van een artikel beschikbaar.