>De Rug heeft een goede naam, zeker in Indonesië<
Dit interview is tot stand gekomen geheel in de stijl van Pictogram. Theo Jurriens verbleef samen met oud-Rector Folkert van der Woude van 8 tot 24 september in Indonesië en hij heeft de vragen van de redactie per e-mail beantwoord.
Zijn interesses zijn uiterst divers. Hij gaat op jacht naar zonsverduisteringen. Zijn vierde en laatste was die op 11 augustus in Noord-Oost Bulgarije. Verder houdt hij regelmatig lezingen over sterrenkunde en aanverwante onderwerpen voor diverse verenigingen. In de winter begeleidt hij een marathonschaatsploeg van de Enkhuizer Almanak. En in de zomermaanden is hij jurylid van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. Dit laatste samen met zijn trouwe notebook voor het verwerken van uitslagen (meerdaagse wedstrijden) en voor publicatie op het Internet via een "eigen" website: www.tref.nl/Groningen/wielrennen.
Ja en heel af en toe is hij een Teletubbie zoals bij het RUG-kinderfeest, want plezier maken met of voor kinderen, kinderen iets leren, vindt Theo vreselijk leuk.
"Ik ben geboren op 9 september 1961 in Meppel en woon reeds meer dan de helft van mijn leven in Groningen. Inmiddels voel ik me dan ook een echte Groninger. Ik heb aan de RUG sterrenkunde gestudeerd en nog tijdens mijn studie heb ik kennisgemaakt met e-mail.
Tot 1993 heb ik bij de toen nog subfaculteit sterrenkunde gewerkt als medewerker beheer, bestuur en onderwijs. Sindsdien werk ik bij de Faculteit W&N als coördinator technische opleidingen. W&N heeft mij op dit moment voor 50% uitgeleend aan Bureau Buitenland in verband met de onderwijssamenwerking met Indonesië."
"Indonesië heeft grote problemen en zonder technische en wetenschappelijke ontwikkeling zal het verder achterop raken, zeker in vergelijking met de andere landen rondom de Pacific. Op termijn is het aantrekken van aio's uit Zuid-Oost Azië belangrijk, gezien de teruglopende interesse in Europa.
Daarom heeft de RUG sinds vier jaar verschillende samenwerkingsovereenkomsten met zeven universiteiten in Indonesië. Er wordt een programma voorbereid waarbij gestreefd wordt naar het op internationaal niveau brengen van diverse opleidingen, samen met deze universiteiten. Denk daarbij aan opleidingen als technische scheikunde, bedrijfskunde, actuariaat, farmacie. Uiteindelijk zal de student ook twee diploma's ontvangen: een Indonesisch en die van de RUG."
"Vrijwel alle universiteiten in Indonesië beschikken over Internet en ook het particulier gebruik neemt toe. Verschillende universiteiten hebben filialen, dependances ver in de archipel, en dan wordt het Internet ook gebruikt voor afstandsonderwijs. E-mail is dan ook het belangrijkste middel voor contact met docenten en afnemen van toetsen. ICT-gebruik zoals bij ons staat nog in de kinderschoenen, maar vergt uiteraard ook veel en kostbare infrastructuur."
De RUG in de wereld
"De RUG heeft een goede naam, zeker in Indonesië. Dat komt niet alleen door de faciliteiten in het Groningse maar ook door de mensen in Groningen. Een buitenlandse gast treft altijd een gastvrije Groninger.
Maar het is ook goed dat de RUG-studenten de wereld in trekken, opdat zij al in een vroeg stadium in aanraking komen met de toenemende globalisering. Het bedrijven van top-onderzoek kan ook niet zonder internationale netwerken. Mijn oude vakgebied de sterrenkunde is daar een mooi voorbeeld van. Bovendien zijn zowel de inkomende als de uitgaande studenten een ambassadeur voor de RUG. Ze komen of gaan met ervaringen waar ook wij van kunnen leren.
Daarnaast hoort in mijn beleving het in aanraking komen met andere culturen bij het volwassen worden en verlegt hoe dan ook persoonlijke grenzen."
"Eind oktober doen we als RUG mee aan een onderwijs-expo in Taiwan, Indonesië en Singapore. Wervingsactiviteiten, behalve in Duitsland en de genoemde landen, worden nog niet ontplooid. Komende groeimarkten zijn India, China en op de langere termijn Zuid-Amerika.
De verschillende master-opleidingen gebruiken hun eigen netwerken en krijgen studenten uit de gehele wereld. Zij verspreiden veel van hun informatie via het Internet."
Diffusie ICT-kennis
"De grenzen van ICT zijn nog lang niet in zicht. De RUG moet geen virtuele universiteit worden, want wat is een RUG zonder academiegebouw? De universiteit moet een trefpunt blijven voor mensen. Het echte contact tussen student en docent moet blijven. Verder zou het goed zijn als de ICT-kennis van de RUG niet binnen de poorten blijft maar ook wegdiffundeert in de maatschappij en in bestaande kennisnetwerken om een dreigend Internet-analfabetisme te vermijden"
Internet op de basisschool
"In 1995 heb ik samen met Marijke Verheij (RC) en Jos Vroon (toen nog STAG) het projet "RUGgedraad" gestart. We hebben toen als een van de eersten in Nederland zes middelbare scholen op het Internet aangesloten. De ervaringen die we toen hebben opgedaan, zijn gebruikt voor een ambitieus project van de Gemeente Groningen: de leerling online. Dit project omvat het op termijn aansluiten van alle basis- en middelbare scholen in de stad. In het begin was mijn rol binnen dit project die van verkenner, o.a. het bezoeken van basisscholen, nu heb ik meer de rol van brenger van ideeën en berichten over RUG-ervaringen inzake ICT."
"Sinds vier jaar publiceert de RUG allerlei weetjes op de zuivelpakken van Coberco. Vooral jonge consumenten stellen vele vragen. Vroeger per post nu bijna alles per e-mail. In de looptijd van de actie is het Internet-gebruik op basisscholen sterk toegenomen. Binnenkort start een wedstrijd met als thema het weer en komen op de pakken aanwijzingen hoe de pakken tot weer-instrument kunnen worden "verbouwd"."
Investeren
"Gezien het aantrekken van veel economische bedrijvigheid op het terrein van IT kun je Groningen zien als een ICT-stad. Ook de aanpak van de gemeente inzake herscholing en bijscholing is goed. Wel heb ik het vermoeden dat betrokken partijen soms ietwat te zuinig zijn. De I van ICT is ook de I van investeren. Bij het ontsluiten van het Internet via snellere methoden moet Groningen ook voorop lopen. Naast meer snelheid moet ook de "content" beter worden, ook voor de "gewone" Groninger. Internet moet net zo ingeburgerd raken als teletekst."
Favorieten op het net
"De RUG-website staat zeker in mijn bookmarks. De nieuwe indeling is goed maar het is jammer (en ook begrijpelijk) dat niet alles een meer uniforme huisstijl heeft. De prijslijst van het RC staat ook in mijn bookmarks: ik moet toch een keer over naar Windows 98 en dus een nieuwe notebook. Verdere favorieten zijn de homepages van NASA, KNMI, Teletekst, de Nederlandse Ambassade in Jakarta, Verse Feiten en diverse zoekmachines."
Mijn reisgenoot
Mijn computer-apparatuur zowel thuis als op reis bestaat uit een privé notebook Compaq Contura 410 met zwart-wit scherm, 8 Mb geheugen, 200 Mb harde schijf, 33Kb modem, een Kodak DC-210 digitale camera, een Psion 3C en een mobiele telefoon. Voor e-mail en Internet heb ik een account bij Compuserve. Zij hebben wereldwijd inbelpunten en dat houdt de kosten in de hand. Tijdens deze reis waren er wat inbelproblemen op Sulawesi maar daar bood de GSM uitkomst. Ook gaat een "toilettas" mee met verschillende telefoonpluggen. Op de laptop staat de meeste essentiële software: Word, Excel, Explorer, Dbase, e-mail software, FTP, een programmeertaal en fotobewerking en dat alles nog onder windows 3.11 . Het gebruik van e-mail is behalve handig voor de communicatie met de RUG ook handig voor de planning en uitvoering van de reis. Compuserve heeft bovendien de handige truc dat je per e-mail kunt faxen. Handig voor de communicatie met de niet-e-mail gebruikers.
Dromen
" 'Tuurlijk hoop ik dat er bij het volgende RUG-lustrum weer een kinderfeest komt en ongetwijfeld ben ik dan weer van de partij om verkleed te gaan als welke kindervriend dan ook. Ooit hoop ik nog een keer een educatief kinderboek over sterrenkunde en ruimtevaart te maken gericht op 6 tot 9 jarigen en thuis wachten nog 7000 ruimtevaartvragen om beantwoordt te worden. Maar ja, misschien is dit ook wel ouderwets en moet het maar een mooie website worden. Ook mijmer ik wel eens over een buitenlands "broertje" van onze weetjes-actie op de zuivelpakken, liefst een land ver weg. Opdat het zuivelpak een "drager" van wederzijdse culturen wordt."
"Ik hoop dat de projecten in Indonesië volgend jaar september officieel kunnen starten. Er moet nog veel werk verricht worden maar het lijkt erop dat alle partijen er voor gaan. Ik benieuwd wanneer het Internet er echt voor iedereen is. In Nederland lijkt het die kant op te gaan en zeker als binnenkort het digitale rijbewijs op de basisschool er aan komt. In Groningen gaan we daar mee experimenteren, ik hoop op succes."
"Ja, en als ik deze laatste vraag van de Pictogram-redactie beantwoord zie ik vanuit mijn linkerooghoek allerlei ellende in de wereld, natuurlijk gebracht door CNN. Het is al zo vaak gezegd wat meer rust en minder haat en nijd in de wereld zou goed zijn. Misschien kan ook de net gestarte actie "NETAID", zie www.netaid.org, daarbij helpen. Ondanks de toenemende mogelijkheden tot communicatie lijkt het nog steeds onvoldoende te zijn om echt te communiceren, om allerlei grote problemen te vermijden of op te oplossen."
Inhoud Pictogram 5