Burn in hell

Jan Hemel

- Papa, ik wil graag een cd-brander.

- Zo, en wat wil je er dan mee doen: backups maken, of uit je collectie van 1 audio-cd een compilatie maken voor in de auto (wij hebben helemaal geen autoradio of zoiets)?

- Jaaa ... ook ..., maar dan kun jij ook gemakkelijker programma's bewaren die je gemaakt hebt, en je oude vijf-en-een-kwart-inch-diskettes er op overspoelen zodat al je oudheden bewaard blijven, ... en je cursusmateriaal archiveren, enne ... noem maar op ...!

- En jij zeker spelletjes overnemen van je vrienden?

- N-ja, misschien.

- En house, hip-hop, mellow, alto, garage en wat niet al verzamelen via vrienden en bekenden.

- Zou kunnen ..., maar ik kan ook wel aan klassieke cd's komen, voor jou! Stel je eens voor, in plaats van f50,- voor een strijkkwartet van Bach, maak ik voor jou dan een cd voor f 2,50! Dat is nog goedkoper dan het Kruidvat!

- Bach schreef geen strijkkwartetten, jongen...

Begin pagina

- Jij houdt niet van illegaal hè, Pap?

- Nee, jongen, ik vind dat de makers van een cd er hun best op hebben gedaan, en dat ze recht hebben op geld voor hun werk. Als ze er niet hun best op hadden gedaan, hadden wij immers ook geen belangstelling voor hun cd.

- Maar waarom maken ze dan cd-branders?

- Die zijn bedoeld voor netwerkbeheerders om backups te maken, voor bibliotheken om digitale archieven aan te leggen en voor mensen die per ongeluk allemaal audiocd's hebben gekocht waarop ze maar één liedje leuk vinden; dan kunnen ze de leuke liedjes bij elkaar op een cd zetten. Voor eigen gebruik dan, hè.

- Maar voor zo'n kleine groep mensen gaan ze toch niet speciaal zo'n product maken?

Burn in hell

- Jawel, jongen, dat is juist heel gebruikelijk. Vroeger, bijvoorbeeld, had een bandrecorder een microfooningang. Dan kon je zelf voor eigen gebruik bandopnames maken als je zelfbedachte muziek maakte, wat natuurlijk de enige legale toepassing was. Later werd de doelgroep kennelijk vernauwd tot studioeigenaren die backups van hun, -op een ander apparaat opgenomen- bandjes wilden hebben. In moderne cassettedecks kunnen immers twee cassettes om het deze professionals gemakkelijk te maken, en de overbodige microfooningang ontbreekt natuurlijk.

- Maar al die advertenties en folders dan die we in de bus krijgen?

- Denk jij soms dat netwerkbeheerders niet graag van een aanbiedinkje gebruik maken? En omdat die winkels natuurlijk niet weten waar wel en waar geen mensen met archiveringsproblemen wonen, moeten ze de folders wel huis aan huis verspreiden, da's logisch.

- Zouden de mensen ze niet stiekem toch gebruiken voor het kopiëren van spelletjes of zo?

- Dan had de regering toch allang ingegrepen en die apparaten verboden? Nee, jongen, de wereld is niet zo slecht als jij denkt... hoewel... bij bandjes kwam dat vroeger wel voor. Er is zelfs een soort belasting over cassettebandjes geheven om de schade te vergoeden.

- Maar dat is toch niet eerlijk tegenover alle legale gebruikers?

- Nee, maar het leven is soms oneerlijk...

- Ik dacht dat er laatst op de radio verteld werd dat van elke cd gemiddeld zeven illegale kopieën gemaakt worden.

- Dat zegt niets, jongen, dat zijn maar gemiddelden.

- Papa, jij doet toch ook wel eens iets illegaals? Toen ik laatst voor in de auto mocht zitten, bijvoorbeeld, terwijl ik nog geen twaalf ben.

- Maar jij bent groot voor je leeftijd, dus dat is hooguit stiekem.

- En dat ik van jou folders mag lopen, terwijl ik nog geen dertien ben?

- Dat zie je verkeerd: je helpt je vriend en krijgt wat geld, dat is geen werk, maar hulpvaardigheid.

- Die oude bandrecorderbanden van jou dan met opgenomen lp's?

- Ga nu maar spelen, joh. We praten wel verder als je échte argumenten hebt....

Naschrift:

Als u dit leest, is de cd-brander vermoedelijk al trots huize Hel binnengedragen... Noodlot, verzet is zinloos.


inhoud Pictogram 5

Begin pagina