Mededelingen
RUG thuis-pc regeling
OPmaat op proef
Edu Site
EASA 2000
Slimme ROM te leen bij de UB
SURF Onderwijsdag , 14 oktober
RUG thuis-pc regeling
In de maand mei zijn 750 RUG-medewerkers in het bezit gekomen van een computer via de eerste van de thuis-pc acties die het RC jaarlijks zal gaan organiseren. Vanaf 1 augustus a.s. is het mogelijk zelf een configuratie uit het assortiment van het RC Servicecentrum samen te stellen en de financiering van de pc onder te brengen in de RUG thuis-pc regeling.
Medewerkers van de RUG kunnen één keer per drie jaar gebruik maken van de thuis-pc regeling tot een maximum van 5.000,-. Eén keer per jaar is er een speciale thuis-pc actie met een aantal standaard configuraties waaruit de medewerkers kunnen kiezen. Daarnaast is het dus vanaf 1 augustus mogelijk een van de standaard afwijkende configuratie bij het RC uit te kiezen en deze in de RUG thuis-pc regeling onder te brengen.
Alle configuraties worden uitsluitend beschikbaar gesteld inclusief Oprit en Helpdesk ondersteuning voor een periode van 3 jaar.
OPmaat op proef
De Bibliotheek Rechten, de Bibliotheek Economie, Bedrijfskunde en Ruimtelijke Wetenschappen en de Universiteitsbibliotheek hebben voor de tweede helft van 1999 gezamenlijk een proeflicentie voor het bestand OPmaat.
OPmaat is een elektronisch systeem waarin de volledige teksten van alle Nederlandse Officiële Publicaties worden aangeboden. Het gaat hier dus om de handelingen, bijlagen en andere publicaties van de Eerste en Tweede Kamer, maar ook bijvoorbeeld om het Staatsblad, CAO's en de zogenaamde 'Gele Katernen' (onderwijsregelgeving).
Via een goed zoeksysteem wordt de gebruiker naar de documenten geleid, die met behulp van de Acrobat Reader als PDF-bestand op het scherm verschijnen. Op deze manier zijn meer dan perfecte kopieën van het origineel te verkrijgen.
De RUG heeft toegang tot OPmaat-met-archief, dat loopt vanaf 1 januari 1995. De jaarlijkse aanwas ligt op 15 à 20.000 documenten; gerekend vanaf 1995 nadert de inhoud van de database dus de 100.000 documenten.
Voor de periode vanaf 1995 vervangt OPmaat twee onderdelen van de CD-ROM 'Registers Officiële Publicaties', namelijk 'Register Nederlandse Officiële Publicaties' en 'Register Kamerstukken'. Vóór die periode blijft men op deze registers aangewezen, en moet men voor de volledige tekst in de gedrukte stukken zijn (aanwezig in de Bibliotheek Rechten en op de Zaal Overheidsdocumentatie van de UB).
Desgewenst kunnen gebruikers een individueel zoekprofiel door OPmaat laten bijhouden. Zij kunnen dan per e-mail worden geattendeerd op nieuwe documenten bij hun interesseprofiel. De profielen kosten 60,- per jaar en worden beheerd door de Bibliotheek Rechten (voor de Juridische Faculteit), de Bibliotheek Economie, Bedrijfskunde en Ruimtelijke Wetenschappen (voor deze drie faculteiten) en de UB (voor overige faculteiten en diensten). Bij interesse kan met deze bibliotheken contact worden opgenomen.
Edu Site
Het adres van de door het Eccoo geredigeerde, educatieve website van SURF Educatieis: http://www.surf.nl/edusite EASA 2000
In het vorige nummer ontbrak de URL bij het EASA 2000-verhaal. Dit is hem: http://www.easa-award.netSlimme ROM te leen bij de UB
Het RC heeft de gratis copyservice voor software afgeschaft. Studenten en medewerkers van de RUG kunnen de zogeheten Slimme ROM met daarop de programma's van MS Office 97 nu gratis lenen bij het Uitleenbureau van de UB. Tevens is deze licentiesoftware te leen bij de volgende universitaire bibliotheken:
- het Kernfysisch Versneller Instituut,
- de Bibliotheek Economie, Bedrijfskunde en Ruimtelijke Wetenschappen,
- de Bibliotheek Sociale Wetenschappen,
- de Centrale Medische Bibliotheek, en
- de Bibliotheek Wijsbegeerte.
De Slimme ROM bevat o.a. de programma's Word 97, Excel 97, Powerpoint 97, Outlook 97 en Access 97. De gebruiker kan deze programma's dus zelf thuis vanaf de CD-ROM op de computer installeren.
De uitleentermijn voor de Slimme ROM is elf dagen; bij vermissing wordt 45,- in rekening gebracht.
SURF Onderwijsdag , 14 oktober
Op donderdag 14 oktober a.s. organsieert SURF in het World Trade Center Rotterdam voor docenten, studierichtingsleiders, opleidingsdirecteuren en ICT-coördinatoren een congres over de mogelijkheden van ICT in het hoger onderwijs. Het congres wordt opgezet rond de vraag "Onderwijsvernieuwing en ICT: een verstandshuwelijk of liefde op het eerste gezicht?
Naast een aantal lezingen (keynote titels : "Onderwijsvernieuwing in de praktijk" en "Vernieuwing als uitdaging") is er een informatiemarkt waar onder meer aanbieders van educatieve software en teleleeromgevingen zich presenteren. Ook zijn er posterstands ingericht van ICT-projecten in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld van enkele succesvolle K&S-projecten.
Tevens is er een uitgebreid programma van parallelsessies. De nu bekende onderwerpen daarvan zijn: Didactiek en ICT; Toepassing van digitale leeromgevingen; Algemene toepassingen: communicatie, informatieverwerving; Nieuwe spelers op de markt ; Management van veranderingen ; Ontwikkelingen in het HEAO-onderwijs; Ontwikkelingen in de sector natuurwetenschappen; Algemene toepassingen: collaborative work , toetsing; Leren van anderen ; Ontwikkelingen in het landbouwonderwijs; Ontwikkelingen in de sector taal en cultuur.