EASA2000, Enter and win! een europese prijs voor educatieve software!
Bas Cordewener
Elke twee jaar organiseert de European Knowledge Media Association (EKMA) een softwarecompetitie. Het gaat daarbij om educatieve toepassingen. Afgestudeerden, studenten, onderzoekers en docenten van universiteiten en hogescholen kunnen deelnemen. De inzendingen strijden om de European Academic Software Award. Winnen van deze trofee betekent roem en erkenning binnen en buiten het vakterrein. In 1998 was Engeland gastland en in 2000 organiseert Nederland deze competitie. Dit is de gelegenheid bij uitstek om met jouw software kans te maken op een van de hoofdprijzen en deskundig commentaar van gerenommeerde jury-leden.
EKMA en EASA
Meedoen is winnen?
Jurering en finales
EASA2000 inschrijving open
EKMA en EASA
De European Knowledge Media Association (EKMA) is een samenwerkingsverband van (nu) acht landen, dat zich richt op het bevorderen van begrip, ontwikkeling en gebruik van kennismedia in het hoger onderwijs. Lid van EKMA zijn Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Duitsland en Nederland. Het Nederlandse lidmaatschap van EKMA wordt betaald door de Stiching SURF en SURFdiensten. Om haar doel te bereiken sponsort EKMA elke twee jaar een academische software competitie, met als prijs de European Academic Software Award. Het gaat daarbij om toepassingen van innovatieve software en onderwijstechnologie in het Europees hoger onderwijs.
De organisatie wordt telkens uitbesteed aan een land dat lid is van EKMA. Na Duitsland in 1994 met de finale in Heidelberg en Oostenrijk in 1996 met de finale in Klagenfurt, organiseerde Engeland de competitie in 1998. De finale vond plaats in Oxford en was gekoppeld aan het programma van een grote internationale ICT en Onderwijs conferentie van de Association for Learning Technology. Voor 2000 is de organisatie van de EASA wedstrijd aan Nederland gegund. Het "Dutch Organising Team" bestaat uit Ellen van Hattem (SURF), Ester van Heuven (SURFdiensten) en Bas Cordewener (RUG). De nauwe betrokkenheid van de RUG heeft te maken met het feit dat Wim Liebrand een van de initiatiefnemers is van EKMA en tot voor kort zelfs voorzitter was van het bestuur. Tijdens de EASA-competitie van 1998, georganiseerd door Engeland, heeft Eccoo voor Nederland de nationale coördinatie verzorgd en die ervaring zal goed van pas komen nu Nederland gastheer is van het evenement. Ook in 2000 zal de EASA-finale samenvallen met een groot internationaal ICT- en Onderwijscongres dat onder auspiciën van SURF zal worden georganiseerd.
Meedoen is winnen?
De competitie staat open voor wetenschappers en studenten van hoger onderwijsinstituten in alle Europese landen, dus ook landen die geen EKMA-lid zijn. Er zijn in de afgelopen jaren prijzen toegekend aan inzendingen uit Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Zwitserland en Engeland, maar ook aan België, Rusland, Spanje en Turkije. Een aantal prijswinnaars heeft na het winnen van de European Academic Software Award grote successen beleefd met hun software-producten; sommigen staan met hun bedrijf zelfs aan de beurs genoteerd. Ook voor deelnemers die geen hoofdprijs wegkapen kan deelname veel opleveren: je bent zeker van een constructief oordeel over je product door een internationale jury en je hebt een entree in een omvangrijk Europees netwerk van ontwikkelaars.
Jurering en finales
De inzendingen worden bij aanmelding geklassificeerd op vakgebied. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de beoordeling van de programma's kan plaatsvinden door internationale experts op het desbetreffende vakterrein.
Vooraf wordt afgesproken welk EKMA-land verantwoordelijk is voor de jurering van een of meer vakgebieden.
Bij de EASA98 was Nederland verantwoordelijk voor de beoordeling van inzendingen op het terrein van Biologie, in 2000 zal het een ander vakterrein zijn.
In de praktijk handelt een land dit jureren af door op het betreffende vakgebied een expert te zoeken, die bereid is Discipline Coördinator te zijn en zijn internationale netwerk van vakexeperts in te schakelen om inzendingen te jureren. Deze internationale beoordelingen moeten uiteindelijk uitmonden in een (eerlijke en tijdige) selectie van finalisten. In 1998 waren er 242 inzendingen, verdeeld over twaalf disciplinegroepen, die over de acht landen werden verdeeld. Elke inzending moest worden beoordeeld door minimaal twee vakexperts en een student-jurylid. Kortom: het jury-proces dat leidt tot het selecteren van finalisten is een complexe en omvangrijke klus. Het aantal inzendingen bepaalt hoeveel finalisten per categorie kunnen worden uitgenodigd.
Tijdens de finales zelf, waar finalisten hun programma demonstreren en vragen van de finale jury moeten beantwoorden, speelt het vakterrein geen rol meer. Voor de circa 35 finalisten is een tiental awards beschikbaar.
EASA2000 inschrijving open
Onlangs hebben EKMA bestuur en het Nederlands organisatieteam in Amsterdam de plannen voor EASA 2000 besproken. De belangrijkste accenten zullen liggen op het professionaliseren en intensiveren van de informatieuitwisseling tussen deelnemers, juryleden, publiek en wedstrijdorganisatie. Meer dan in de afgelopen jaren zal EASA2000 gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het Internet biedt. Bovendien komen producten die de finales halen, nadrukkelijk in beeld bij potentiële gebruikers en uitgevers; alle finalisten krijgen de gelegenheid om hun programma toe te lichten aan een geïnteresseerd publiek dat het internationale ICT en Onderwijscongres bezoekt. Vanaf eind mei zal de publiciteit in alle Europese landen van start gaan en staat de inschrijving (via de website) open.
In Pictogram zal zeker vaker aandacht worden besteed aan de EASA2000 software-wedstrijd.