TIP-studenten in Rotterdam maken kennis met geo-data
Op dinsdag 6 december gaven Rick Roodbergen en Peter Merx van de Geodienst een masterclass GEO aan TIP (Talent Innovation Pool) Circulair studenten van de Hogeschool Rotterdam. De TIP-studenten in Rotterdam volgen in twintig weken tien masterclasses om hun blik op de circulaire economie te verbreden.
Het bezoek van de Geodienst stond in het teken van kennismaken met het belang van geo-data in de circulaire economie en de eerste stappen van werken met geo-data. De Geodienst heeft zelf uitgebreide ervaring met het intelligent vinden, combineren en visualiseren van geo-data. Zo stond vorige maand de “Nieuwbouwmonitor” het tv-programma Pointer over de toename van de bouw van recreatie-objecten in de buurt van Natura2000-gebieden. De Rotterdamse studenten, die als achtergrond bouwkunde en/of logistiek hebben, zijn in een eigen klein onderzoek aan de slag gegaan met open-geo data en waren “unaniem verrast door de hoeveelheid beschikbare data en de mogelijkheden om dit in te zetten in zowel projectmatig als bedrijfseconomisch perspectief”.
Peter Merx, Geodienst: “Het is een uitdaging om in korte tijd studenten zonder geo-achtergrond mee te nemen in de mogelijkheden. Door de persoonlijke setting en de inzet van de studenten is dit toch gelukt”.
Rick Roodbergen, Geodienst: “Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n workshop mocht geven, ik ben zelf master-student Vastgoedkunde. Een hele waardevolle en toffe ervaring!”.
Een conclusie van een van de studenten: “Er is veel meer data beschikbaar dan ik dacht, veel meer onderwerpen dan ik van tevoren dacht. Straat specifieke data die je niet kunt vinden in andere kanalen. Er is nog zoveel data te koppelen, en als je weet dat het er is kun je het gebruiken in de onderzoek.”
Laatst gewijzigd: | 04 oktober 2024 12:17 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...