Digital Competence Centre van de RUG ontvangt een NWO-subsidie om haar dienstverlening te versterken
Het Digital Competence Centre (DCC) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft onlangs het geweldige nieuws ontvangen dat een eerder vorig jaar ingediend projectvoorstel is goedgekeurd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dankzij deze subsidie kan het team dat onderzoekssoftwaretrainingen geeft, worden aangevuld en kan er een community manager worden aangesteld om de bruikbaarheid van onderzoeksgegevens te verbeteren aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Uitbreiding van mogelijkheden voor onderzoekssoftwaretrainingen
Een van de doelstellingen van de DCC is het ondersteunen van het beheer van onderzoekssoftware (RSM) om daarmee de herbruikbaarheid en reproduceerbaarheid van onderzoekssoftware te verbeteren. Veel onderzoekers beschikken echter nog steeds niet over de nodige vaardigheden op het gebied van programmeren en opensourcesoftware om dit te bewerkstelligen. Het DCC van de RUG zal deze financiering gebruiken om een onderzoekssoftwaretrainer in te huren en zo het huidige trainingsprogramma uit te breiden.
Deze trainer zal cursussen ontwikkelen en geven die zijn afgestemd op de behoeften van RUG-onderzoekers, zoals programmeren voor beginners en gevorderden in R en Python, werken met environment managers en containers en het gebruik van geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s). Door onderzoekers uit verschillende disciplines te raadplegen, zal het programma ook vakspecifieke workshops introduceren, zodat de training goed aansluit bij de uiteenlopende behoeften van de onderzoeksgemeenschap van de RUG.
De interoperabiliteit van onderzoeksgegevens verbeteren
Ondanks de beschikbaarheid van metadatastandaarden, ontologieën, tools en workflows, laat de integratie hiervan in de onderzoekspraktijk op zich wachten. Om dit aan te pakken, zal de DCC van de RUG een community manager aanstellen die een centrale rol zal spelen in het vergroten van het bewustzijn en het ondersteunen van onderzoekers bij het implementeren van best practices voor interoperabele gegevens.
Deze rol omvat het uitvoeren van een universiteitsbrede inventarisatie om uitdagingen en kansen te identificeren, het samenwerken met onderzoekers en met themadeskundigen van de DCC, en het aansturen van een bewustwordingscampagne. Door nauw samen te werken met het Open Science programma van de RUG en gebruik te maken van netwerken zoals de Open Science ambassadeurs en in-house data stewards, zal de community manager ervoor zorgen dat onderzoeksgegevens binnen de RUG in toenemende mate herbruikbaar en reproduceerbaar worden.
Het bevorderen van Open Science aan de Rijksuniversiteit Groningen
Alles bij elkaar betekenen deze inspanningen een aanzienlijke vooruitgang in het bereiken van de Open Science doelen van de RUG. Door het versterken van de trainingsmogelijkheden en het bevorderen van samenwerking op het gebied van de interoperabiliteit van onderzoeksgegevens, ondersteunt het DCC onderzoekers bij het produceren van software en gegevens die voldoen aan de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). De NWO-subsidie draagt niet alleen bij aan de professionele ontwikkeling van RUG-onderzoekers, maar verhoogt ook de kwaliteit en transparantie van het onderzoek aan de universiteit.
Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of ook graag een bijdrage zou willen leveren.
Laatst gewijzigd: | 23 januari 2025 15:20 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...